Koen Geens: lijsttrekker voor Vlaams-Brabant

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De verdiensten van Koen Geens op justitie zijn niet te onderschatten.  Hij zorgt ervoor dat justitie voor iedereen toegankelijker werd: door de hervorming van Pro Deo en de rolrechten aan het einde van een proces te heffen, kan iedereen zich beter verdedigen en wordt niemand uitgesloten om bij justitie aan te kloppen voor hulp. Verder zorgt hij voor een veiligere samenleving; dankzij terrorismewetten, meer slagkracht voor onderzoeks- en veiligheidsteams, hogere straffen voor zware verkeersmisdrijven en uitgebreide rechten voor slachtoffers,...Dankzij de hervorming van het huwelijks- en het erfrecht heeft Koen Geens deze wetgeving aangepast aan de moderne samenleving.

Een justitie voor iedereen

De hervorming van de pro Deo en het fiscaal voordelig maken van de rechtsbijstandsverzekering verlaagt de drempel naar justitie. Iedereen heeft recht op verdediging en niemand mag worden uitgesloten om bij justitie aan te kloppen voor hulp. Een menselijke justitie betekent dat er wordt gezorgd voor iedereen in onze samenleving. Of het nu gaat om transgenders, ouders van levenloos geboren kindjes, mensen die hun naam willen veranderen of ouderen die hun toekomst willen vastleggen, dankzij een reeks wetten en hervorming zorgt Koen Geens dat er voor iedereen een plaats is. De Rolrechten worden voortaan geheven aan het einde van het proces, lastens de verliezende partij, en niet meer aan het begin van de procedure, zodat procederen ontmoedigd werd voor degene die ze aanspande.

Een veilige samenleving
Een samenleving waar iedereen zich thuis voelt, begint bij een veilige samenleving. Er is de voorbije vier en half jaar enorm veel werk verzet op vlak van veiligheid. Drie terrorismewetten werd goedgekeurd, de aanhoudingstermijn werd verlengd van 24 tot 48 uur waardoor speurders meer tijd krijgen om een onderzoek grondig te voeren. Politie- en veiligheidsdiensten kregen meer slagkracht in bijzondere onderzoeks-en opsporingsmethoden. De verlenging van de aanhoudingstermijn naar 48 uur, het Kanaalplan, de Wapenwet, de Wet op de bijzondere opsporings- en inlichtingenmethode,...Er werd een regeling voor spijtoptanten en burgerinfiltranten uitgewerkt om onderzoeken vooruit te helpen en de rechten van slachtoffers van ‘cold cases’ werden uitgebreid. Alle weggebruikers moeten zich aan de verkeersregels houden: een veilige samenleving begint ook bij veilig verkeer en een veilige schoolomgeving. Minister Geens verhoogde de straffen voor zware verkeersmisdrijven zoals onder andere vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs of rijden onder invloed. 

Wetboeken aangepast aan de moderne samenleving
De wetgeving moet toegankelijk, kenbaar en leesbaar gemaakt worden voor iedereen. Onze moderne samenleving verdient een moderne wetgeving die aansluit bij wat mensen belangrijk vinden, en dat hun hele leven lang. Het nieuwe erfrecht en huwelijksvermogensrecht is aangepast aan de huidige samenlevingsvormen en focust op de familiale solidariteit.
Ondernemers stimuleren in een goed ondernemingsklimaat dankzij een duidelijke regelgeving met het nieuwe vennootschaps- en verenigingsrecht. Vzw’s, dokters, advocaten en landbouwers, worden allemaal ondernemers en krijgen dezelfde rechten en plichten.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro.