Koen Geens: lijsttrekker voor Vlaams-Brabant

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De verdiensten van Koen Geens op justitie zijn niet te onderschatten.  Hij zorgt ervoor dat justitie voor iedereen toegankelijker werd: door de hervorming van Pro Deo en de rolrechten aan het einde van een proces te heffen, kan iedereen zich beter verdedigen en wordt niemand uitgesloten om bij justitie aan te kloppen voor hulp. Verder zorgt hij voor een veiligere samenleving; dankzij terrorismewetten, meer slagkracht voor onderzoeks- en veiligheidsteams, hogere straffen voor zware verkeersmisdrijven en uitgebreide rechten voor slachtoffers,...Dankzij de hervorming van het huwelijks- en het erfrecht heeft Koen Geens deze wetgeving aangepast aan de moderne samenleving.

Een justitie voor iedereen

De hervorming van de pro Deo en het fiscaal voordelig maken van de rechtsbijstandsverzekering verlaagt de drempel naar justitie. Iedereen heeft recht op verdediging en niemand mag worden uitgesloten om bij justitie aan te kloppen voor hulp. Een menselijke justitie betekent dat er wordt gezorgd voor iedereen in onze samenleving. Of het nu gaat om transgenders, ouders van levenloos geboren kindjes, mensen die hun naam willen veranderen of ouderen die hun toekomst willen vastleggen, dankzij een reeks wetten en hervorming zorgt Koen Geens dat er voor iedereen een plaats is. De Rolrechten worden voortaan geheven aan het einde van het proces, lastens de verliezende partij, en niet meer aan het begin van de procedure, zodat procederen ontmoedigd werd voor degene die ze aanspande.

Een veilige samenleving
Een samenleving waar iedereen zich thuis voelt, begint bij een veilige samenleving. Er is de voorbije vier en half jaar enorm veel werk verzet op vlak van veiligheid. Drie terrorismewetten werd goedgekeurd, de aanhoudingstermijn werd verlengd van 24 tot 48 uur waardoor speurders meer tijd krijgen om een onderzoek grondig te voeren. Politie- en veiligheidsdiensten kregen meer slagkracht in bijzondere onderzoeks-en opsporingsmethoden. De verlenging van de aanhoudingstermijn naar 48 uur, het Kanaalplan, de Wapenwet, de Wet op de bijzondere opsporings- en inlichtingenmethode,...Er werd een regeling voor spijtoptanten en burgerinfiltranten uitgewerkt om onderzoeken vooruit te helpen en de rechten van slachtoffers van ‘cold cases’ werden uitgebreid. Alle weggebruikers moeten zich aan de verkeersregels houden: een veilige samenleving begint ook bij veilig verkeer en een veilige schoolomgeving. Minister Geens verhoogde de straffen voor zware verkeersmisdrijven zoals onder andere vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs of rijden onder invloed. 

Wetboeken aangepast aan de moderne samenleving
De wetgeving moet toegankelijk, kenbaar en leesbaar gemaakt worden voor iedereen. Onze moderne samenleving verdient een moderne wetgeving die aansluit bij wat mensen belangrijk vinden, en dat hun hele leven lang. Het nieuwe erfrecht en huwelijksvermogensrecht is aangepast aan de huidige samenlevingsvormen en focust op de familiale solidariteit.
Ondernemers stimuleren in een goed ondernemingsklimaat dankzij een duidelijke regelgeving met het nieuwe vennootschaps- en verenigingsrecht. Vzw’s, dokters, advocaten en landbouwers, worden allemaal ondernemers en krijgen dezelfde rechten en plichten.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.