Joke Schauvliege zet stap om sereniteit terug te brengen

Publicatiedatum

Auteur

Joke Schauvliege

Deel dit artikel

Vandaag heeft Joke Schauvliege een stap gezet om de sereniteit en de redelijkheid in het klimaatdebat terug te brengen. Ze neemt ontslag als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw.

Voorzitter Wouter Beke bedankt Joke Schauvliege voor haar werk van de laatste jaren als minister op een moeilijk domein :

“Joke is een minister die veel gedaan heeft voor de natuur, het leefmilieu en het klimaat. Ze heeft altijd geprobeerd om in haar beleid ecologie en economie te verzoenen en  ervoor te zorgen dat ook wie het moeilijk heeft mee kan. Dat is de redelijkheid die vandaag ontbreekt in het debat en brengt ons geen stap vooruit”.

 


Joke Schauvliege: “Ik heb steeds geprobeerd om natuur en landbouw te verzoenen en om oplossingen voor te stellen die haalbaar, betaalbaar en sociaal zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ik mooie resultaten kan voorleggen: het waterverbruik is gedaald, de CO2 uitstoot werd verlaagd, … Er liggen nog belangrijke dossiers op tafel en ik wil dat het klimaatbeleid drastisch gevoerd kan worden zonder dat mijn persoon dat hypothekeert.”

 

De laatste weken werd de druk op de minister bijzonder groot, waarbij de pijlen steeds meer op haar persoon werden gericht en niet langer het beleid centraal stond. Acties die enkel bedoeld zijn als een persoonlijke aanval en niet bijdragen tot oplossingen voor het klimaat zijn bijzonder te betreuren. Met zo’n acties zijn grenzen overschreden. “Kritiek op beleid mag, moet en kan stevig zijn, maar wanneer het persoonlijk wordt, zijn er grenzen” zegt voorzitter Wouter Beke. “Als het zo hard gespeeld wordt dat je functioneren wordt geblokkeerd en het op een bepaald moment meer gaat over Joke dan over de essentie, dan moet je zo’n beslissing nemen. In het belang van het beleid dat gevoerd moet worden zet Joke een stap die ik heel erg betreur, maar waar ik veel respect voor heb” besluit Hilde Crevits.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Betaalbare woningen voor werkende starters

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Nog geen langetermijnoplossing voor lerarentekort

“In februari dit jaar gaf ik samen met cd&v een aanzet voor een lerarenloopbaanpact, een plan om op lange termijn de lerarenloopbaan aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort te helpen oplossen. Vandaag worden er met dit nieuwe decreet een aantal belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Ik blijf op mijn honger zitten, er is onverminderd nood aan een langetermijnvisie en -aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v).