Jo Brouns investeert 7 miljoen extra in verfraaiing van winkelstraten

Publicatiedatum

Auteur

Jo Brouns

Deel dit artikel

“Hoewel de leegstand sinds 2021 daalt, staan vandaag nog altijd één op de tien handelspanden in Vlaanderen leeg. Elke burger, ondernemer en lokale beleidsmaker wordt hier in zijn stad, gemeente, dorp of wijk mee geconfronteerd”, zegt Vlaams minister van Economie Jo Brouns. Daarom maakt hij na de eerdere 26 miljoen euro nu opnieuw 7 miljoen euro subsidies vrij voor kernversterking, onder andere voor de verfraaiing van winkelstraten en leegstaande handelspanden. 

Er is geen pasklare, eenzijdige oplossing voor de versterking van handelskeren. Daarom moeten we een flexibel beleidskader scheppen zodat elke stad of gemeente een gunstige omgeving kan creëren die kansen biedt voor lokale ondernemers. Zo bieden we ondernemers kansen met respect voor de lokale eigenheid. Wat minder administratieve lasten voor kleinschalige handels- en horecazaken die beperkt open zijn en/of een beperkte omzet hebben, zijn daarbij van cruciaal belang.

De minister wil ook betere tools aanreiken zodat lokale besturen meer en beter beleid op maat kunnen voeren, want meten is weten!

“Om te weten welke handelskern we best vormen, moeten we weten wat de burgers van die kernen verwachten en wat ze daar nodig hebben. Wie komt er wat consumeren? voor hoe lang en hoeveel? Verfijnde dataverwerking op maat wordt hierbij cruciaal.”

Naast de belofte van meer flexibiliteit en maatwerk maakt Brouns opnieuw 6,73 miljoen euro Vlaamse subsidies vrij om de bereikbaarheid van handelskernen te versterken, om die te vergroenen, om leegstaande handelspanden te renoveren en te verfraaien, voor emissieloze stedelijke logistiek en een betere dataverwerking. Dat bedrag komt bovenop de 26 miljoen euro die daar deze legislatuur al voor is vrijgemaakt.

Nieuws

541 dagen onderhandelen in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen

Cd&v waarschuwt voor de stilstand van het land na 9 juni. De partij pleit voor een vlotte regeringsvorming met de uitrol van de fiscale hervorming als breekpunt.

“Nog eens 541 dagen palaveren in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen.”

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

"Studierichtingen vrijwaren, onderwijskwaliteit verbeteren en respect voor de leerkracht, al de rest is bijzaak"

Cd&v bindt de strijd aan met ‘staatsonderwijs’ van N-VA en Vooruit

“Niet gratis schoolmaaltijden uitdelen of rationaliseren van studierichtingen, wel de kwaliteit van ons onderwijs verbeteren, het lerarentekort aanpakken en het gezag van de leerkracht opnieuw centraal stellen, zouden een breekpunt moeten zijn in de volgende Vlaamse regering”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, op een persmoment van de partij bij standenbouwer De Backer BV in Affligem waar de onderwijsplannen werden toegelicht.