Jo Brouns investeert 7 miljoen extra in verfraaiing van winkelstraten

Publicatiedatum

Auteur

Suma Lambert

Deel dit artikel

“Hoewel de leegstand sinds 2021 daalt, staan vandaag nog altijd één op de tien handelspanden in Vlaanderen leeg. Elke burger, ondernemer en lokale beleidsmaker wordt hier in zijn stad, gemeente, dorp of wijk mee geconfronteerd”, zegt Vlaams minister van Economie Jo Brouns. Daarom maakt hij na de eerdere 26 miljoen euro nu opnieuw 7 miljoen euro subsidies vrij voor kernversterking, onder andere voor de verfraaiing van winkelstraten en leegstaande handelspanden. 

Er is geen pasklare, eenzijdige oplossing voor de versterking van handelskeren. Daarom moeten we een flexibel beleidskader scheppen zodat elke stad of gemeente een gunstige omgeving kan creëren die kansen biedt voor lokale ondernemers. Zo bieden we ondernemers kansen met respect voor de lokale eigenheid. Wat minder administratieve lasten voor kleinschalige handels- en horecazaken die beperkt open zijn en/of een beperkte omzet hebben, zijn daarbij van cruciaal belang.

De minister wil ook betere tools aanreiken zodat lokale besturen meer en beter beleid op maat kunnen voeren, want meten is weten!

“Om te weten welke handelskern we best vormen, moeten we weten wat de burgers van die kernen verwachten en wat ze daar nodig hebben. Wie komt er wat consumeren? voor hoe lang en hoeveel? Verfijnde dataverwerking op maat wordt hierbij cruciaal.”

Naast de belofte van meer flexibiliteit en maatwerk maakt Brouns opnieuw 6,73 miljoen euro Vlaamse subsidies vrij om de bereikbaarheid van handelskernen te versterken, om die te vergroenen, om leegstaande handelspanden te renoveren en te verfraaien, voor emissieloze stedelijke logistiek en een betere dataverwerking. Dat bedrag komt bovenop de 26 miljoen euro die daar deze legislatuur al voor is vrijgemaakt.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.