Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vandaag kan reeds een plaatsverbod opgelegd worden door burgemeesters voor bepaalde delen van hun stad of gemeente en dus ook voor een recreatiedomein op hun grondgebied. Zo’n plaatsverbod kan echter niet leiden tot een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen. “Wie dus rel schopt in het ene domein en daar een plaatsverbod krijgt, gaat de dag erna gewoon naar een ander”, weet Demon.

Met zijn nieuw wetsvoorstel voorziet Demon in een veiligheidswet voor recreatiedomeinen. Er wordt een soortgelijk systeem geïnstalleerd als vandaag al geldt voor voetbalstadions. Er wordt dus voorzien in een definitie van wat ‘recreatiedomeinen’ precies zijn en elk domein wordt verplicht om te voorzien in een ‘huishoudelijk reglement’. Demon voorziet in de wet een lijst met gedragingen die gesanctioneerd kunnen worden (zoals verbaal geweld, onrechtmatig betreden van het domein, gooien of schieten met voorwerpen zonder reden of aanzetten tot slagen en verwondingen) mét bijhorende sancties. Er zijn twee sancties mogelijk: geldboetes of toegangsverboden (of een combinatie van beide). Het toegangsverbod wordt met dit voorstel voortaan nationaal opgelegd. Hiervoor wordt ook voorzien in een informatiestroom over het hele grondgebied vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Omdat bij incidenten in recreatiedomeinen vaak minderjarigen betrokken zijn, wordt voorzien in een toepassing van de wet op minderjarigen vanaf 14 jaar.

Franky Demon: “De zomer komt er aan en de afgelopen jaren betekende dat ook telkens nieuws over relschoppers in de recreatiedomeinen. De geldende maatregelen zoals toegangsverboden per recreatiedomein volstonden duidelijk niet en zorgden er enkel voor dat de problematiek zich verplaatste. Om hieraan een einde te maken wordt het voortaan mogelijk een nationaal toegangsverbod op te leggen, zoals dat vandaag ook al kan in voetbalstadions.”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.