Fiscaliteit en begroting

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Onze fiscaliteit is uit balans. Ze is niet langer aangepast aan de noden van onze samenleving en economie. Zo is ze vandaag nog altijd gericht op mensen die trouwen, meerdere kinderen krijgen, een vrijstaand huis bouwen, elk een wagen bezitten die op fossiele brandstof rijdt en 40 jaar voor dezelfde werkgever werken. De realiteit heeft dit fiscaal model ingehaald.

De federale fiscaliteit is toe aan een grondige hervorming. Voortdurend sleutelen we aan onze fiscaliteit en voeren we nieuwe uitzonderingen in. Dat is nefast voor het vertrouwen in ons fiscaal stelsel. Dat vertrouwen willen we met cd&v herstellen.

Fiscaliteit mag niet te pas en te onpas worden gebruikt als ad hoc-beleidsinstrument. Fiscaliteit moet focussen op de essentie: belastingen die zorgen voor inkomsten om beleid te voeren. Belastingen ook, die inkomsten genereren volgens het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

We zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht om onze welvaartstaat betaalbaar te houden én te versterken. Onze fiscaliteit speelt daarin een belangrijke rol.

We maken een radicale keuze voor maatregelen die het vertrouwen in ons fiscaal stelsel herstellen. We gaan voor een fiscaliteit die niet langer verlamt, maar kansen biedt voor economische groei en sociale vooruitgang. Een fiscaliteit die een hoeksteen is van onze samenleving en onze economie.

Vandaag ligt de belastingdruk op arbeid veel te hoog en worden vermogensinkomsten te weinig belast. Dat is niet rechtvaardig en we moeten dat aanpakken. Dat doen we door het stelsel opnieuw in balans te brengen en te kiezen voor een model dat aansluit bij een dual income tax.

 

Kernpunten

  • Cd&v wil een bredere fiscale hervorming realiseren om de belasting op werken te verminderen. Ons belastingsysteem moet eenvoudiger, rechtvaardiger en meer neutraal worden.
  • Werken moet meer lonen. Met onze fiscale hervorming gaat iedereen erop vooruit. We zorgen dat wie werkt, netto meer overhoudt. De belastingvrije som wordt verhoogd tot op het niveau van het leefloon. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt afgeschaft. De belastingtarieven van 25, 40, 45 en 50 procent dalen elk met 5 procentpunten. De 50%-schijf wordt daarna terug toegevoegd maar pas vanaf het dubbele inkomen, namelijk vanaf 96.640 euro.
  • We verlagen de belastingen voor de winsten van de kmo’s van 20% naar 15% en we verhogen de belastingschijf, waarop dit verlaagde tarief van toepassing is, van 100.000 euro naar 200.000 euro.
  • Iedereen moet zijn eerlijk deel bijdragen: zowel de multinational als de kmo, zowel de internetgigant als de bakker om de hoek. Cd&v pleit voor de invoering van een digitale belasting.
  • We zorgen voor meer respect voor de kleine spaarder. Spaarders moeten een correcte vergoeding krijgen voor het spaargeld dat zij ter beschikking stellen van de banken.
Terug naar alle standpunten