Euthanasie bij dementie

Publicatiedatum

Auteur

Els Van Hoof

Deel dit artikel

Een grondig debat over het levenseinde is cruciaal. Men moet leren praten over de dood en het proces van het levenseinde. Daarom gaan we het debat over euthanasie bij dementie niet uit de weg en laten we experten aan het woord.
De studiedienst van CD&V organiseerde een debatnamiddag met verschillende experten onder leiding van moderator Els Van Hoof. Meer dan 100 leden namen deel.

De sprekers die toelichting gaven waren Herman Nys (Prof. dr. em. medisch recht KU Leuven), Luc Van Gorp (Voorzitter van CM), Gert Huysmans (Voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen), Rik Vandenberghe (Prof. dr. UZ Leuven, kliniekhoofd neurologie) en Axel Liegeois (Prof. zorgethiek KU Leuven en stafmedewerker Broeders van Liefde). Deze experten gaven tekst en uitleg over het bestaande wettelijke kader en mogelijkheden voor de toekomst. De rode lijn binnen het debat is dat er een absolute noodzaak is voor grondigheid en nuance.

De huidige kwaliteit van zorgverlening aan mensen met dementie is ondermaats en de beeldvorming over de ziekte is onvolledig. De vraag of we botsen op de limieten van zelfbeschikking werd besproken maar ook het feit dat de mogelijkheid tot euthanasie bij personen met dementie een vrijheid geeft tegenover een onherroepelijk, vernietigend ziekteproces.

Uit de verschillende presentaties blijkt dat duidelijke en transparante zorgvuldigheidscriteria voor euthanasie bij dementie noodzakelijk zijn. Het debat is dus nog zeker niet afgerond.

debat cd&v euthanasie

Bekijk hier de interventie van Els Van Hoof over euthanasie in de Kamercommissie

Els Van Hoof: "We mogen mensen niet in rechstsonzekerheid storten, ook niet de artsen die niet meer weten van welk hout pijlen maken. Niemand is gebaat bij haastwerk."

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro.