Euthanasie bij dementie

Publicatiedatum

Auteur

Els Van Hoof

Deel dit artikel

Een grondig debat over het levenseinde is cruciaal. Men moet leren praten over de dood en het proces van het levenseinde. Daarom gaan we het debat over euthanasie bij dementie niet uit de weg en laten we experten aan het woord.
De studiedienst van CD&V organiseerde een debatnamiddag met verschillende experten onder leiding van moderator Els Van Hoof. Meer dan 100 leden namen deel.

De sprekers die toelichting gaven waren Herman Nys (Prof. dr. em. medisch recht KU Leuven), Luc Van Gorp (Voorzitter van CM), Gert Huysmans (Voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen), Rik Vandenberghe (Prof. dr. UZ Leuven, kliniekhoofd neurologie) en Axel Liegeois (Prof. zorgethiek KU Leuven en stafmedewerker Broeders van Liefde). Deze experten gaven tekst en uitleg over het bestaande wettelijke kader en mogelijkheden voor de toekomst. De rode lijn binnen het debat is dat er een absolute noodzaak is voor grondigheid en nuance.

De huidige kwaliteit van zorgverlening aan mensen met dementie is ondermaats en de beeldvorming over de ziekte is onvolledig. De vraag of we botsen op de limieten van zelfbeschikking werd besproken maar ook het feit dat de mogelijkheid tot euthanasie bij personen met dementie een vrijheid geeft tegenover een onherroepelijk, vernietigend ziekteproces.

Uit de verschillende presentaties blijkt dat duidelijke en transparante zorgvuldigheidscriteria voor euthanasie bij dementie noodzakelijk zijn. Het debat is dus nog zeker niet afgerond.

debat cd&v euthanasie

Bekijk hier de interventie van Els Van Hoof over euthanasie in de Kamercommissie

Els Van Hoof: "We mogen mensen niet in rechstsonzekerheid storten, ook niet de artsen die niet meer weten van welk hout pijlen maken. Niemand is gebaat bij haastwerk."

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.