Europees Parlement kiest voor verbod op wegwerpplastic

Publicatiedatum

Auteur

Ivo Belet

Deel dit artikel

Met een overgrote meerderheid heeft het Europees Parlement gestemd voor een verbod op wegwerpplastic. Concreet gaat het hierbij om plastics zoals borden, bestek, wattenstaafjes en zakjes. Samen vormen ze maar liefst 70% van de plastic soup op zee terwijl er tal van duurzame alternatieven bestaan.

Maar liefst 571 parlementsleden steunden het voorstel van de Europese Commissie, waaronder ook Europees Parlementslid Ivo Belet:

Het is een goede zaak dat we korte metten gaan maken met de plastic afvalberg op onze stranden en in onze zeeën en rivieren. Elk jaar komt er 25 miljoen ton plastic zwerfvuil in de Europese natuur. Nu komen er effectieve maatregelen: wegwerp plastic borden en bestek, rietjes, roerstokjes en piepschuimverpakkingen voor afhaaleten worden verboden. Het gebruik van plastic wegwerpbekertjes moet ook drastisch verminderen en op termijn moeten we volledig overschakelen op herbruikbare alternatieven. Dankzij deze maatregelen en een focus op het sorteren en het recycleren wordt het plastic dat in de natuur terecht komt eindelijk doeltreffend aangepakt.”

Met dit verbod nemen we dus opnieuw een grote stap vooruit in de strijd tegen plastic. Eerder dit jaar nam Vlaanderen dankzij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege haar voortrekkersrol op in deze belangrijke strijd door met het Afvalplan 2.0 al stevige maatregelen te nemen om plastic in het milieu te verminderen.

Ga mee de strijd aan tegen zwerfvuil en plastic.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro.