Europees Parlement kiest voor verbod op wegwerpplastic

Publicatiedatum

Auteur

Ivo Belet

Deel dit artikel

Met een overgrote meerderheid heeft het Europees Parlement gestemd voor een verbod op wegwerpplastic. Concreet gaat het hierbij om plastics zoals borden, bestek, wattenstaafjes en zakjes. Samen vormen ze maar liefst 70% van de plastic soup op zee terwijl er tal van duurzame alternatieven bestaan.

Maar liefst 571 parlementsleden steunden het voorstel van de Europese Commissie, waaronder ook Europees Parlementslid Ivo Belet:

Het is een goede zaak dat we korte metten gaan maken met de plastic afvalberg op onze stranden en in onze zeeën en rivieren. Elk jaar komt er 25 miljoen ton plastic zwerfvuil in de Europese natuur. Nu komen er effectieve maatregelen: wegwerp plastic borden en bestek, rietjes, roerstokjes en piepschuimverpakkingen voor afhaaleten worden verboden. Het gebruik van plastic wegwerpbekertjes moet ook drastisch verminderen en op termijn moeten we volledig overschakelen op herbruikbare alternatieven. Dankzij deze maatregelen en een focus op het sorteren en het recycleren wordt het plastic dat in de natuur terecht komt eindelijk doeltreffend aangepakt.”

Met dit verbod nemen we dus opnieuw een grote stap vooruit in de strijd tegen plastic. Eerder dit jaar nam Vlaanderen dankzij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege haar voortrekkersrol op in deze belangrijke strijd door met het Afvalplan 2.0 al stevige maatregelen te nemen om plastic in het milieu te verminderen.

Ga mee de strijd aan tegen zwerfvuil en plastic.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.