Minister Annelies Verlinden lanceert de European Ports Alliance

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Minister Annelies Verlinden plaatst de strijd tegen internationale drugscriminaliteit bovenaan de agenda tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap. In haar inspanningen om deze uitdaging aan te pakken, introduceert ze de ‘European Ports Alliance’ – een initiatief waarbij België niet alleen samenwerkt met andere landen, maar ook nauw samenwerkt met havenuitbaters en de private sector.

“Enkel door samen te werken over grenzen heen, kunnen we het toenemende drugsgeweld een halt toe te roepen."

 

Allereerst streeft men naar minder drugs en een daling van drugscriminaliteit door een gecoördineerde aanpak op Europees niveau. Daarnaast wordt ingezet op het creëren van veiligere havens, waarbij beveiligingsmaatregelen worden versterkt om illegale activiteiten tegen te gaan. Een bijkomend voordeel hiervan, is een veiligere werkomgeving voor wie in de haven actief is.

Minister Verlinden benadrukt het belang van grensoverschrijdende samenwerking in deze strijd: "Criminelen kennen geen grenzen, en daarom moeten ook politiediensten en controlediensten op een optimale manier internationaal samenwerken." De lancering van de European Ports Alliance markeert een cruciale stap voorwaarts in het verbeteren van de veiligheid en samenwerking in de Europese havens.

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.