Een kernversterkend beleid tegen leegstand

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De huurprijzen van winkelpanden staan onder druk, dat lezen we vandaag in De Tijd . Vooral in kleinere steden wordt hard gestreden om de huurder. De opmars van e-commerce, maar ook bijvoorbeeld langdurige werken of het gebrek aan echt kernversterkend beleid zorgen ervoor dat eigenaars van winkelpanden meer toegevingen moeten doen om een huurder te behouden of binnen te halen. De strijd tegen leegstand is voor vele steden en gemeenten dan ook een dagelijkse uitdaging. Door de juiste maatregelen te nemen kan het lokale beleid ondernemers steunen en stimuleren.

Hoe pakt CD&V het aan?

Roeselare

 Roeselare werd dankzij het kernversterkend beleid van burgemeester Kris Declercq internationaal geroemd als één van de meest inspirerende winkelsteden ter wereld. Het beleid werpt haar vruchten af: de leegstand in Roeselare blijft relatief beperkt.

"Ook bij ons moesten er de voorbije jaren spijtig genoeg winkels sluiten. Maar gelukkig kwamen er ook weer bij. Mobiliteit, ruimtelijke ordening en events, het is allemaal van belang als je een goed winkelbeleid wil voeren."

Meer informatie?
http://www.itv.com/news/2018-05-03/belgian-city-puts-shunned-uk-retail-plan-to-good-effect/

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/roeselare-een-van-de-meest-inspirerende-winkelsteden-ter-wereld-volgens-brits-rapport~ab6ad0ea/

 

Puurs

Ook in Puurs ontwikkelde burgemeester Koen Van den Heuvel een duidelijke visie om het leegstandprobleem aan te pakken.

'Met het gerealiseerde project ‘Dorpshart’ is er een echte boost gekomen voor de middenstand in Puurs. We wilden hier in onze gemeente geen megakoopcentrum zoals in de steden realiseren maar een aangenaam winkelcentrum dat aangepast is aan de noden van onze gemeente. Bovendien stellen we vast dat er de jongste tijd meer en meer mensen van buiten Puurs hier komen winkelen. En dat stelt ons enorm tevreden.Onze gemeente is momenteel hot en daarom willen we verder blijven investeren om ons handelscentrum uit te breiden en te moderniseren.'

 

Blankenberge

In Blankenberge, waar CD&V in de oppositie zetelt, werkte de lokale afdeling een actieplan uit om leegstand tegen te gaan. CD&V Blankenberge kiest met het kernplan voor een geïntegreerd beleid dat inzet op verschillende sporen: meer sfeer en dynamiek, meer vaste bewoning, meer handel en minder leegstand en tot slot meer ruimtelijke en architecturale mogelijkheden.

"Het huidige bestuur opteert voor losse maatregelen en mist de ambitie en de daadkracht om grondig werk te maken van een echt beleid om tot een bloeiende binnenstad te komen. De leegstand is de voorbije jaren verdubbeld."

Meer weten over het kernplan van CD&V Blankenberge? Lees het hier (pdf).

 

Aarschot

Aarschot kent de uitbater van een pop-up store in het kernwinkelgebied een eenmalige financiële ondersteuning van maximum 1.000 euro toe. De eigenaar van het handelspand op zijn beurt kan rekenen op een eenmalige ondersteuning van maximum 500 euro. Daarin komt de stad tegemoet aan de heropstart van verzekeringen en/of de toename van het kadastraal inkomen voor de tijdelijke invulling van het pand.

Schepen van Lokale economie, Mattias Paglialunga

"We werken onder meer aan een zogenaamde pandendatabank. Op die manier brengen we alle handelspanden in kaart en brengen we vraag en aanbod samen. Daarnaast willen we de Aarschotse cadeaubon digitaliseren. Op die manier wordt het voor klanten makkelijker om punten te sparen."


Meer informatie?
https://www.aarschot.be/subsidie-opstart-pop-up

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.