Een kernversterkend beleid tegen leegstand

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De huurprijzen van winkelpanden staan onder druk, dat lezen we vandaag in De Tijd . Vooral in kleinere steden wordt hard gestreden om de huurder. De opmars van e-commerce, maar ook bijvoorbeeld langdurige werken of het gebrek aan echt kernversterkend beleid zorgen ervoor dat eigenaars van winkelpanden meer toegevingen moeten doen om een huurder te behouden of binnen te halen. De strijd tegen leegstand is voor vele steden en gemeenten dan ook een dagelijkse uitdaging. Door de juiste maatregelen te nemen kan het lokale beleid ondernemers steunen en stimuleren.

Hoe pakt CD&V het aan?

Roeselare

 Roeselare werd dankzij het kernversterkend beleid van burgemeester Kris Declercq internationaal geroemd als één van de meest inspirerende winkelsteden ter wereld. Het beleid werpt haar vruchten af: de leegstand in Roeselare blijft relatief beperkt.

"Ook bij ons moesten er de voorbije jaren spijtig genoeg winkels sluiten. Maar gelukkig kwamen er ook weer bij. Mobiliteit, ruimtelijke ordening en events, het is allemaal van belang als je een goed winkelbeleid wil voeren."

Meer informatie?
http://www.itv.com/news/2018-05-03/belgian-city-puts-shunned-uk-retail-plan-to-good-effect/

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/roeselare-een-van-de-meest-inspirerende-winkelsteden-ter-wereld-volgens-brits-rapport~ab6ad0ea/

 

Puurs

Ook in Puurs ontwikkelde burgemeester Koen Van den Heuvel een duidelijke visie om het leegstandprobleem aan te pakken.

'Met het gerealiseerde project ‘Dorpshart’ is er een echte boost gekomen voor de middenstand in Puurs. We wilden hier in onze gemeente geen megakoopcentrum zoals in de steden realiseren maar een aangenaam winkelcentrum dat aangepast is aan de noden van onze gemeente. Bovendien stellen we vast dat er de jongste tijd meer en meer mensen van buiten Puurs hier komen winkelen. En dat stelt ons enorm tevreden.Onze gemeente is momenteel hot en daarom willen we verder blijven investeren om ons handelscentrum uit te breiden en te moderniseren.'

 

Blankenberge

In Blankenberge, waar CD&V in de oppositie zetelt, werkte de lokale afdeling een actieplan uit om leegstand tegen te gaan. CD&V Blankenberge kiest met het kernplan voor een geïntegreerd beleid dat inzet op verschillende sporen: meer sfeer en dynamiek, meer vaste bewoning, meer handel en minder leegstand en tot slot meer ruimtelijke en architecturale mogelijkheden.

"Het huidige bestuur opteert voor losse maatregelen en mist de ambitie en de daadkracht om grondig werk te maken van een echt beleid om tot een bloeiende binnenstad te komen. De leegstand is de voorbije jaren verdubbeld."

Meer weten over het kernplan van CD&V Blankenberge? Lees het hier (pdf).

 

Aarschot

Aarschot kent de uitbater van een pop-up store in het kernwinkelgebied een eenmalige financiële ondersteuning van maximum 1.000 euro toe. De eigenaar van het handelspand op zijn beurt kan rekenen op een eenmalige ondersteuning van maximum 500 euro. Daarin komt de stad tegemoet aan de heropstart van verzekeringen en/of de toename van het kadastraal inkomen voor de tijdelijke invulling van het pand.

Schepen van Lokale economie, Mattias Paglialunga

"We werken onder meer aan een zogenaamde pandendatabank. Op die manier brengen we alle handelspanden in kaart en brengen we vraag en aanbod samen. Daarnaast willen we de Aarschotse cadeaubon digitaliseren. Op die manier wordt het voor klanten makkelijker om punten te sparen."


Meer informatie?
https://www.aarschot.be/subsidie-opstart-pop-up

Nieuws

541 dagen onderhandelen in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen

Cd&v waarschuwt voor de stilstand van het land na 9 juni. De partij pleit voor een vlotte regeringsvorming met de uitrol van de fiscale hervorming als breekpunt.

“Nog eens 541 dagen palaveren in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen.”

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

"Studierichtingen vrijwaren, onderwijskwaliteit verbeteren en respect voor de leerkracht, al de rest is bijzaak"

Cd&v bindt de strijd aan met ‘staatsonderwijs’ van N-VA en Vooruit

“Niet gratis schoolmaaltijden uitdelen of rationaliseren van studierichtingen, wel de kwaliteit van ons onderwijs verbeteren, het lerarentekort aanpakken en het gezag van de leerkracht opnieuw centraal stellen, zouden een breekpunt moeten zijn in de volgende Vlaamse regering”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, op een persmoment van de partij bij standenbouwer De Backer BV in Affligem waar de onderwijsplannen werden toegelicht.