De sterkste volkspartij? Dat zijn wij!

Publicatiedatum

Auteur

Wouter Beke

Deel dit artikel

Zondag werd het nog eens bevestigd: CD&V is en blijft de grootste partij in de Vlaamse steden en gemeenten. In 120 gemeenten zijn we afgetekend de sterkste. 117 CD&V’ers dragen de burgemeesterssjerp. En 51 keer halen we een absolute meerderheid. Cijfers waar we fier op mogen zijn, want vergelijk het met zes jaar geleden en je zal zien dat we meer dan standhouden. Fier zijn we ook op onze 7.287 kandidaten, 300 lijsttrekkers en tienduizenden leden en sympathisanten. Het is dankzij hen dat De Weg Vooruit zo hard leefde en we zo’n mooi resultaat konden behalen. Een oprechte dankjewel om mee te kiezen én te werken aan #DEWEGVOORUIT.

De voorbije weken en maanden stapten tienduizenden mensen mee op De Weg Vooruit, naar gemeenten met een hart en naar steden die om mensen draaien. Naar een samenleving waar respect en gezond verstand zegeviert. Met menselijkheid en echte oplossingen in jouw straat, buurt, gemeente of stad. Zonder verzuring, geruzie en extremen.

De dynamiek van De Weg Vooruit was voelbaar over heel Vlaanderen. We legden meer dan 1 miljoen huisbezoeken af. Deur aan deur luisterden we naar de zorgen van de inwoners. Zorgen die we serieus nemen en waarvoor we werken aan oplossingen. Nu en in de toekomst. En daarvoor heeft de kiezer ons beloond.

In 120 gemeenten en steden blijven we met voorsprong de grootste partij. In 1/3de van alle gemeenten en steden boeken we significante winst. Brugge, Roeselare, Zele, Peer, Lommel, Wuustwezel, Buggenhout, Westerlo, Kinrooi, Halen, Riemst en vele anderen volgen de weg van respect en verbinding. Op die manier verankert onze partij zich met haar positief, verbindend verhaal nog sterker in Vlaanderen. En daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Net als op onze provincies waar we de ruggengraat zijn van de coalities waar we inzitten.

Bovendien kleuren ook de 7 fusiegemeenten oranje. In Aalter, Lievegem, Deinze, Puurs-Sint-Amands, Pelt en Oudsbergen zetten de lijsttrekkers en hun team stuk voor stuk schitterende resultaten neer.

Het stimuleert ons om verder te werken en de komende maanden niet te stoppen om deur na deur mensen te overtuigen van een positief en verbindend verhaal. Een verhaal dat gebaseerd is op respect, fatsoen en gezond verstand. Daar gaan we voor!

"Ik ben een fiere voorzitter. Onze lijsttrekkers en lokale ploegen hebben zeer sterk werk geleverd. We hebben een club van straffe verbindende leiders die op bijzonder veel plekken opnieuw meer dan een verschil hebben gemaakt."
Wouter Beke - voorzitter CD&V

Nieuws

Samenwerken om kinderarmoede tegen te gaan

Kinderarmoede aanpakken vereist samenwerking. Daarom geeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle vandaag groen licht aan 45 ambitieuze projecten. Lokale bondgenotennetwerken verenigen verschillende spelers op het terrein om samen een vuist te maken tegen kinderarmoede. Een budget van 7 miljoen euro moet het mogelijk maken om meer kinderen uit armoede te halen.

Verstandig groen

Het klimaatdebat ging de laatste jaren te vaak enkel over grote doelstellingen, kostenefficiëntie en megatonnen CO2-reductie. Door die abstractie geraken mensen vervreemd en gedemotiveerd. Mensen verwachten terecht antwoorden en oplossingen van politici voor de grootste uitdaging die ons en volgende generaties te wachten staat. De antwoorden die de Groenen naar voren schuiven hebben dikwijls iets weg van een absoluut doemscenario of de regelrechte apocalyps. Cd&v zet zich dan ook af tegen de “klimaatkerk” waarin strenge dogma’s gepredikt worden. Ter rechterzijde horen we al te vaak dat àlle klimaatmaatregelen behoren onder de categorie “groene waanzin”. Maar ook aan die fatalisten, klimaatontkenners en bijgevolg stilstand heeft niemand iets.

Re-integratie langdurig zieken blijft ondermaats

De re-integratie van een half miljoen langdurig zieken in ons land, lijkt de goede richting uit te gaan. Zo is er een stijging van informele begeleidingstrajecten opgestart door de persoon zelf. Maar er zijn nog heel wat onopgeloste vraagstukken. Daarom vroeg Nahima Lanjri aan minister van werk Dermagne om meer in te zetten op preventie en aanpak van werkgerelateerde uitval.