De jonge garde neemt over

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Afgelopen verkiezingen beleefden een heleboel mensen hun eerste keer. Vele jongeren trokken voor de eerste keer naar de stembus om hun stem uit te brengen. Anderen stonden tijdens de verkiezingen voor de allereerste keer op de lijst en werden voor de eerste keer verkozen. Zo veel eerste keren dat doet wel iets met een mens. Maar wat nu? Je bent jong en je wilt wat maar de weg ligt niet altijd open voor jongeren. Zo krijgen ze soms de stempel onervaren of niet ernstig genoeg. Maar deze jonge verkozenen bewijzen het tegendeel. Hoe zien zij hun toekomst, waaruit halen ze hun motivatie en vooral hoe vullen zij De Weg Vooruit in? Wij gingen in gesprek met vier jongeren die vanaf januari de kans krijgen om zichzelf voor een allereerste keer te bewijzen in de gemeenteraad. 

“Het was vooral een zeer intense maar ook leerrijke ervaring”, vertelt Jan Vanderstraeten. De 27-jarige uit Lebbeke werd verkozen als eerste schepen en zal dat ambt drie jaar uitvoeren voordat hij zelf de burgemeesterssjerp mag omhangen. De 24-jarige Nicky Martens valt hem daarin bij. Als verkozene in Tienen is ze ontzettend blij met haar resultaat, al was het soms een stresserende weg om af te leggen. Wat ze er van opsteekt is dat je er in onze partij nooit alleen voor staat. Net zoals de 27-jarige Sven Roegiers uit Evergem. “In de campagne heb ik heel veel nieuwe en toffe mensen leren kennen. Met de 33 kandidaten op de lijst vormden we een heel hechte groep.”

Bij de 23-jarige Lore Baeten uit Sint-Niklaas werd het campagnevoeren zelfs een heuse familieactiviteit. Voor steun tijdens haar soms vermoeiende campagne kon ze altijd rekenen op haar gezin, grootouders en vrienden. Bij Nicky kwam de steun soms uit nogal onverwachte hoek. Een vriendin van haar die actief is bij een andere politieke partij liet haar duidelijk voelen dat oprechte steun en vriendschap partij overschrijdend is.


“IN DE CAMPAGNE HEB IK HEEL VEEL NIEUWE EN TOFFE MENSEN LEREN KENNEN. MET DE 33 KANDIDATEN OP DE LIJST VORMDEN WE EEN HEEL HECHTE GROEP.” -  SVEN ROEGIERS

 

“We staan midden de mensen”

Politiek actief zijn betekent heel veel huisbezoeken, debatten, campagne voeren op sociale media en zo veel meer. Lore voelde zich door die huisbezoeken zelf meer deel uitmaken van haar gemeente. Tal van mooie verhalen maar ook bekommernissen kwamen op haar pad. “Als ik nu door de straten loop weet ik wie achter bepaalde deuren woont. Sint-Niklaas voelt nu nog meer als een thuis voor me”. De ontvangst van de mensen was altijd even hartelijk volgens Sven. “We staan midden de mensen”, laat Jan weten.


“ALS IK NU DOOR DE STRATEN LOOP WEET IK WIE ACHTER BEPAALDE DEUREN WOONT. SINT-NIKLAAS VOELT NU NOG MEER ALS EEN THUIS VOOR ME.” – LORE BAETEN

 

Als jongere moet je soms dubbel zo hard werken in de politiek. Opmerkingen als “nog te onervaren” of “politiek is toch iets serieus” krijgen jonge mensen nog af en toe te horen. “Maar bij CD&V krijgen jongeren de kans om op hetzelfde niveau mee te spreken, ideeën uit te werken en zelf hoog op de lijst te staan”, zegt Lore. Toch is er ook veel sympathie voor jongeren. Dat ene duwtje in de rug, een vriendelijke lach of duim omhoog gaf Sven de energie om verder te blijven gaan en zich in te zetten voor zijn partij.


“DE AANBEVELING VAN DE VOORZITTER OM ÉÉN JONGERE IN DE TOP DRIE TE ZETTEN EN DRIE JONGEREN IN DE TOP TIEN WAS EEN SCHOT IN DE ROOS.” – JAN VANDERSTRAETEN

 

Als jongere kan je ook accenten leggen die een generatie aanspreken. Zo staat de fuifzaal in Tienen hoog op de agenda van Nicky. Net zoals Lore wil ze er graag mee voor zorgen dat jongeren de nodige voorzieningen krijgen. Hoe doe je dat dan best? Luisteren, luisteren en nog eens luisteren! Zo wil Jan actief bijleren en te weten komen wat er precies leeft bij de diensten en inwoners. Om zijn prachtige gemeente verder te ondersteunen gaat hij in dialoog met respect voor iedere inwoner.

“IK GA DE KOMENDE 6 JAAR HARD WERKEN AAN DE PUNTEN WAARVOOR IK ME IN DE CAMPAGNE ENGAGEERDE, ZO KAN IK IN 2024 TERUG NAAR DE KIEZER TREKKEN MET RESULTATEN EN TONEN DAT IK HUN VERTROUWEN WAARD BEN.” – NICKY MARTENS

 

Sven die na een termijn van 3 jaar zijn mandaat moet afstaan, wil zich daarom nóg meer inzetten voor zijn gemeente en inwoners. Als schepen heeft hij al heel wat agendapunten op de planning staan waar hij zo snel mogelijk aan wil beginnen. Ook voor jongeren in de oppositie is er veel te doen. Lore hoopt zichzelf te kunnen profileren en haar eigen commissie te mogen opvolgen vanuit de oppositie. Maar zelfs wanneer dat niet het geval is blijft ze doorgaan. Uiteindelijk zal ze zo tijd hebben om de stiel beter te leren kennen. Het mag duidelijk zijn: onze jongeren gaan ervoor. Voor hun buurt en hun inwoners.

Lees hier de andere verhalen van onze jongeren.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.