De federale regering: Wat Nu?

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De voorbije weken werden gekenmerkt door heel wat verhitte politieke discussies. De eerste minister deed al het mogelijke om tot een oplossing te komen en samen met het federaal parlement de komende maanden nog belangrijke dossiers aan te pakken. Hij kon daarbij altijd op onze steun rekenen. Helaas bleek er in het parlement niet de bereidheid om mee te werken aan oplossingen en samenwerking.

De mensen zijn ongerust. Gele hesjes komen op straat, er was een klimaatmars, de onzekerheid rond de Brexit, er zijn verhitte politieke discussies… Op zo’n moment is er rust, zekerheid en verantwoordelijkheid nodig. Wij nemen die verantwoordelijkheid op en willen verder werken aan levenskwaliteit en geborgenheid voor iedereen. Hoe willen we dat doen? Dossier per dossier en samen met het parlement besluiten nemen waar mensen iets aan hebben.

 Voor ons is het van groot belang om nog beter antwoorden te geven op de problemen die er zijn. Migratie is een belangrijk punt, maar er zijn nog onderwerpen die niet aan de kant mogen worden geschoven. Onze aandacht zal gaan naar:

  • De mensen die moeite hebben om rond te komen op het einde van de maand
  • De werkgevers die personeel zoeken en het te weinig vinden
  • De ouders die zich zorgen maken over het klimaat en de toekomst van hun kinderen
  • De pendelaars in het Noordstation die de dagelijkse asielchaos zien
  • Zij die terecht zekerheid vragen over onze elektriciteit
  • Al wie handelt met het VK en met spanning uitkijkt naar de Brexit-stemming

Het is gemakkelijk om problemen te maken. Het is verantwoordelijker om te zorgen voor oplossingen. Werken aan levenskwaliteit en geborgenheid voor iedereen, dat was onze opdracht en dat blijft onze opdracht.

 

De tandem voor jouw veiligheid

Nadat vijf N-VA-ministers uit de regering gestapt zijn, heeft de regering deze vervangen. Zo is Pieter De Crem aangesteld als de nieuwe minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken in de oranje-blauwe regering. Daarnaast hebben ministers Koen Geens en Kris Peeters bevoegdheden bijgekregen.

 Minister van Justitie, Koen Geens, zal bijkomend de portefeuille Regie der Gebouwen voor zijn rekening nemen. De voorbije jaren heeft minister Geens belangrijke inspanningen geleverd om ons veiligheidsbeleid te versterken. Niet voor niets riep Knack hem uit tot de nummer 1 van het Belgische veiligheidsbeleid. Dankzij onder andere het wetsontwerp Bestuurlijke Handhaving. Hierbij krijgen lokale besturen meer mogelijkheden om criminaliteit bij de wortels aan te pakken.

 Als minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken zal Pieter De Crem het veiligheidsbeleid verder versterken. Ook al zijn de omstandigheden niet evident, het is een uitdaging die Pieter als gegoten zit: mensen beschermen en zorgen voor geborgenheid. Pieter en Koen zullen hierbij de veiligheidstandem van CD&V vormen. Zij zijn daarvoor de geknipte personen. Een van de eerste opdrachten wordt het wetsontwerp Bestuurlijke Handhaving. Hierbij krijgen lokale besturen meer mogelijkheden om criminaliteit bij de wortels aan te pakken.

 Tot slot krijgt ook vice-eersteminister Kris Peeters bijkomende bevoegdheden. Hij zal zijn taken aanvullen met het ministerschap van Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking. Op die manier blijft CD&V zich inzetten om verder te werken aan de levenskwaliteit van iedereen.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.