De federale regering: Wat Nu?

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De voorbije weken werden gekenmerkt door heel wat verhitte politieke discussies. De eerste minister deed al het mogelijke om tot een oplossing te komen en samen met het federaal parlement de komende maanden nog belangrijke dossiers aan te pakken. Hij kon daarbij altijd op onze steun rekenen. Helaas bleek er in het parlement niet de bereidheid om mee te werken aan oplossingen en samenwerking.

De mensen zijn ongerust. Gele hesjes komen op straat, er was een klimaatmars, de onzekerheid rond de Brexit, er zijn verhitte politieke discussies… Op zo’n moment is er rust, zekerheid en verantwoordelijkheid nodig. Wij nemen die verantwoordelijkheid op en willen verder werken aan levenskwaliteit en geborgenheid voor iedereen. Hoe willen we dat doen? Dossier per dossier en samen met het parlement besluiten nemen waar mensen iets aan hebben.

 Voor ons is het van groot belang om nog beter antwoorden te geven op de problemen die er zijn. Migratie is een belangrijk punt, maar er zijn nog onderwerpen die niet aan de kant mogen worden geschoven. Onze aandacht zal gaan naar:

  • De mensen die moeite hebben om rond te komen op het einde van de maand
  • De werkgevers die personeel zoeken en het te weinig vinden
  • De ouders die zich zorgen maken over het klimaat en de toekomst van hun kinderen
  • De pendelaars in het Noordstation die de dagelijkse asielchaos zien
  • Zij die terecht zekerheid vragen over onze elektriciteit
  • Al wie handelt met het VK en met spanning uitkijkt naar de Brexit-stemming

Het is gemakkelijk om problemen te maken. Het is verantwoordelijker om te zorgen voor oplossingen. Werken aan levenskwaliteit en geborgenheid voor iedereen, dat was onze opdracht en dat blijft onze opdracht.

 

De tandem voor jouw veiligheid

Nadat vijf N-VA-ministers uit de regering gestapt zijn, heeft de regering deze vervangen. Zo is Pieter De Crem aangesteld als de nieuwe minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken in de oranje-blauwe regering. Daarnaast hebben ministers Koen Geens en Kris Peeters bevoegdheden bijgekregen.

 Minister van Justitie, Koen Geens, zal bijkomend de portefeuille Regie der Gebouwen voor zijn rekening nemen. De voorbije jaren heeft minister Geens belangrijke inspanningen geleverd om ons veiligheidsbeleid te versterken. Niet voor niets riep Knack hem uit tot de nummer 1 van het Belgische veiligheidsbeleid. Dankzij onder andere het wetsontwerp Bestuurlijke Handhaving. Hierbij krijgen lokale besturen meer mogelijkheden om criminaliteit bij de wortels aan te pakken.

 Als minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken zal Pieter De Crem het veiligheidsbeleid verder versterken. Ook al zijn de omstandigheden niet evident, het is een uitdaging die Pieter als gegoten zit: mensen beschermen en zorgen voor geborgenheid. Pieter en Koen zullen hierbij de veiligheidstandem van CD&V vormen. Zij zijn daarvoor de geknipte personen. Een van de eerste opdrachten wordt het wetsontwerp Bestuurlijke Handhaving. Hierbij krijgen lokale besturen meer mogelijkheden om criminaliteit bij de wortels aan te pakken.

 Tot slot krijgt ook vice-eersteminister Kris Peeters bijkomende bevoegdheden. Hij zal zijn taken aanvullen met het ministerschap van Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking. Op die manier blijft CD&V zich inzetten om verder te werken aan de levenskwaliteit van iedereen.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Betaalbare woningen voor werkende starters

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Nog geen langetermijnoplossing voor lerarentekort

“In februari dit jaar gaf ik samen met cd&v een aanzet voor een lerarenloopbaanpact, een plan om op lange termijn de lerarenloopbaan aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort te helpen oplossen. Vandaag worden er met dit nieuwe decreet een aantal belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Ik blijf op mijn honger zitten, er is onverminderd nood aan een langetermijnvisie en -aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v).