Covid-19 vaccin moet voor iedereen toegankelijk zijn

Publicatiedatum

Auteur

Cindy Franssen

Deel dit artikel

Het Europees Parlement debatteerde over de zoektocht en ontwikkeling van een vaccin of behandeling tegen het coronavirus. CD&V-Europarlementslid Cindy Franssen: “Voor mij zijn in dit debat twee zaken essentieel: internationale samenwerking en universele toegang tot een mogelijk vaccin of een behandeling.”

Cindy Franssen: “Steeds meer Europese lidstaten kunnen gelukkig een geleidelijke versoepeling van de corona maatregelen doorvoeren, maar het wordt ook steeds duidelijker dat een behandeling of een vaccin voor het virus onontbeerlijk blijft. De Europese Unie speelt terecht een voortrekkersrol in de internationale samenwerking in de zoektocht naar dit vaccin. Getuige daarvan onder meer de succesvolle donorconferentie van 4 mei, waar wereldwijd 7,4 miljard euro werd opgehaald. Verdere samenwerking over de grenzen heen zal nodig zijn.”

Cindy Franssen:"Het vaccin moet veilig, betaalbaar en universeel toegankelijk zijn. Voor mij is dit klaar en duidelijk, het is onze sociale plicht." 

“Wanneer er op termijn echter een vaccin of een behandeling gevonden wordt, zal het eveneens essentieel zijn om ook een gelijke toegang voor alle burgers te verzekeren. We mogen niet toelaten dat de grote privébedrijven door middel van patenten woekerwinsten boeken met een vaccin waar de hele wereld naar snakt, en waarvoor miljarden euro’s aan publieke onderzoeksfondsen zijn ingezet. Onderzoek dat met publieke middelen gefinancierd werd, moet ook in het publieke domein beschikbaar blijven. Het vaccin moet veilig, betaalbaar en universeel toegankelijk zijn. Voor mij is dit klaar en duidelijk, het is onze sociale plicht. Elke burger, in de EU en daarbuiten, heeft recht op een gelijke toegang. Dit kan enkel door internationale samenwerking met landen, bedrijven, NGO’s, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen”, aldus Cindy Franssen.

“Daarnaast blijven we best ook waakzaam naar andere landen toe. Wanneer bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten een vaccin ontdekken, moeten we kunnen verzekeren dat dit ook in de EU toegankelijk wordt gemaakt. Reeds aan het begin van de corona-uitbraak bleek al dat dit geen evidentie is. Wanneer andere landen een vaccin niet universeel beschikbaar maken, moet de Unie klaar zijn om hierover te onderhandelen en haar volle politieke en economische gewicht in de schaal te werpen.”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.