Coens & Bouchez zetten hun informatieopdracht verder

Publicatiedatum

Auteur

Joachim Coens

Deel dit artikel

De Koning verlengt de opdracht van de informateurs tot 13 januari. Joachim Coens en Georges Bouchez zullen de komende weken hun informatieronde voor de vorming van een federale regering dus verderzetten.

"Een paars-gele regering of een paars-groene regering  zijn vandaag niet levensvatbaar. Deze combinaties zijn vandaag niet stabiel genoeg of het is te moeilijk om de partijen die nodig zijn rond de tafel te brengen. We gaan daarom op zoek naar andere formules en zullen samen met alle partijen werken aan een nieuwe startnota met een centrale as als basis.”

Voorzitter Joachim Coens riep alle partijen ook op om nu effectief mee op zoek te gaan naar oplossingen en zich constructiever op te stellen:

“De situatie is ernstig. Het is in het belang van ons land dat we nu samen, in alle sereniteit en discretie, zorgen voor echte oplossingen. De bevolking wil dat de politieke spelletjes nu achterwege blijven en verwachten van ons terecht dat we een regering vormen. We kunnen niet zaaien met gesloten vuisten, om te zaaien moet je durven uw handen openen.”

Bekijk de volledige persconferentie hier.

Nieuws

Samenwerken om kinderarmoede tegen te gaan

Kinderarmoede aanpakken vereist samenwerking. Daarom geeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle vandaag groen licht aan 45 ambitieuze projecten. Lokale bondgenotennetwerken verenigen verschillende spelers op het terrein om samen een vuist te maken tegen kinderarmoede. Een budget van 7 miljoen euro moet het mogelijk maken om meer kinderen uit armoede te halen.

Verstandig groen

Het klimaatdebat ging de laatste jaren te vaak enkel over grote doelstellingen, kostenefficiëntie en megatonnen CO2-reductie. Door die abstractie geraken mensen vervreemd en gedemotiveerd. Mensen verwachten terecht antwoorden en oplossingen van politici voor de grootste uitdaging die ons en volgende generaties te wachten staat. De antwoorden die de Groenen naar voren schuiven hebben dikwijls iets weg van een absoluut doemscenario of de regelrechte apocalyps. Cd&v zet zich dan ook af tegen de “klimaatkerk” waarin strenge dogma’s gepredikt worden. Ter rechterzijde horen we al te vaak dat àlle klimaatmaatregelen behoren onder de categorie “groene waanzin”. Maar ook aan die fatalisten, klimaatontkenners en bijgevolg stilstand heeft niemand iets.

Re-integratie langdurig zieken blijft ondermaats

De re-integratie van een half miljoen langdurig zieken in ons land, lijkt de goede richting uit te gaan. Zo is er een stijging van informele begeleidingstrajecten opgestart door de persoon zelf. Maar er zijn nog heel wat onopgeloste vraagstukken. Daarom vroeg Nahima Lanjri aan minister van werk Dermagne om meer in te zetten op preventie en aanpak van werkgerelateerde uitval.