CD&V zet in op echte geestelijke gezondheidszorg dichtbij de mensen

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Eén op de vier Belgen krijgt vroeg of laat af te rekenen met psychische problemen. Over een periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem. In onze maatschappij zeggen we te snel dat het goed gaat met ons, zelfs wanneer dat niet zo is. We geven nu eenmaal niet graag toe dat we onze draai niet altijd even goed (meer) vinden.

Steeds vaker zien we dit ook bij jongeren. Ondanks het feit dat jongeren digitaal meer dan ooit verbonden zijn met elkaar, blijven eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit prangende uitdagingen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving. Het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt is bovendien gestegen. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid Nawal Farih opvroeg en die vandaag ook verschenen in een artikel in Het Laatste Nieuws.

“We merken dat het aantal jongeren dat antidepressiva neemt al enkele jaren stijgt. Dit is een alarmerende trend. Het bevestigt dat mentale gezondheidszorg één van de grote prioriteiten van de toekomst wordt,” aldus het federaal parlementslid.

CD&V kiest daarom resoluut voor een geestelijke gezondheid dichtbij de mensen. We willen  de weg naar hulp toegankelijker maken door de terugbetaling van psychologen voor jong en oud, zonder leeftijdsbeperking. CD&V heeft een aantal concrete voorstellen: 

  • We willen meer en een langere terugbetaling van psychologen voor zowel het aantal terugbetaalbare consultaties als voor de doelgroep die in aanmerking voor terugbetaling bij de eerstelijnspsycholoog. In eerste instantie willen we hierbij focussen op kinderen, jongeren en ouderen.
  • Het aanbod van de eerstelijnspsychologen nauwer aansluiten bij het eerste lijn sociaal werk en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg op de tweede lijn. Dat zal zorgen voor een succesvolle interventie van psychologische hulpverleners. Door gecentraliseerde en uniforme dataregistratie professionaliseren we het beroep.
  • We bestrijden burn-out en stress met ons actieplan. Ongeveer 280.000 werknemers kampen in Vlaanderen met een burn-out. Te vaak worden deze mensen gedwongen om alles of niks te doen: ofwel voluit weer aan de slag gaan, ofwel thuis blijven met een invaliditeitsuitkering. Die steriele behandeling doorbreken we met een op maat gemaakte oplossing. We voorzien flexibele verlofverlengingen en bieden een stapsgewijze re-integratie van langdurig zieken.
  • We zetten in ook op sensibiliseringscampagnes voor artsen om minder snel antidepressiva voor te schrijven, door niet-medicamenteuze alternatieven aan te reiken.

Nawal Farih: “In 2018 namen 52.526 jongeren tussen 11 en 26 jaar antidepressiva. Het aantal gebruikers toeneemt binnen verschillende leeftijdsgroepen. Zelfs bij kinderen tussen 11 en 14 jaar zien we dat er al bijna 2.000 onder hen antidepressiva nemen. Tieners van die leeftijd zouden zich nog nergens druk om moeten maken en genieten van het leven.”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.