Cd&v roept op deel te nemen aan actie 'Maai Mei Niet'

Publicatiedatum

Auteur

Joachim Coens

Deel dit artikel

Weekmagazine Knack lanceert de actie 'Maai Mei Niet'. Via deze actie wordt opgeroepen in de maand mei een (deel van je) gazon niet te maaien. Laat dus wat gras groeien, want dat kan een geweldig groot cadeau zijn voor dier, mens en klimaat.

CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn gezin doen alvast mee: “Ook wij gaan thuis deelnemen aan ‘Maai Mei Niet’. Ik geloof erin dat we de milieu- en klimaatuitdaging samen moeten aanpakken door mensen impact te geven. Hier kunnen mensen zelf hun steentje bijdragen en het resultaat zien zonder dat het hen één euro kost, integendeel.”

Waarom minder maaien in mei?

Door (een stukje) niet te maaien, geef je de natuur de kans om te groeien. Niet alleen het gras, maar ook allerhande andere kleine plantjes en bloemetjes. Zo’n stukje ongemaaid gras vinden bijen, kevers, vlinders en nog een hoop andere dieren geweldig. Je zou door je gras maar om de vier weken te maaien tot tien keer meer bijen kunnen aantrekken.

Als we het wat breder bekijken, wordt snel duidelijk dat wat meer (of net minder) aandacht voor onze tuinen écht impact kan hebben. Onze tuinen zijn goed voor 10% van de oppervlakte in Vlaanderen, dat is meer dan bos. Als we die oppervlakte optimaal benutten, dan kunnen we een serieuze stap vooruit zetten voor de biodiversiteit, het klimaat en de waterhuishouding en daar profiteren we op termijn allemaal van.

Waarom CD&V de actie “Maai Mei Niet” zo toejuicht

CD&V ziet de klimaat- en ecologische uitdaging als een van de grootste uitdagingen voor deze generatie. We geloven dat deze uitdaging aangepakt kan worden op een manier waarbij mensen ook zelf impact kunnen hebben. Het moeten niet alleen gigantische projecten zijn, ook gewone mensen kunnen hun steentje bijdragen zonder dat het hen raakt in hun portemonnee.

'Maai Mei Niet' is een ideaal voorbeeld van hoe dit kan. CD&V wil geen verplichtingen opleggen. Als mensen hun tuin zo gaan gebruiken dat die een meerwaarde is voor de natuur, dan gaat iedereen daar toch op vooruit? Tien procent van onze oppervlakte is tuin, dat is enorm! Als we die oppervlakte betonneren krijgen we waterproblemen: droogte en overstromingen. Als we die oppervlakte beperken tot eentonig, kort gras, dan creëren we alleen maar groene woestijnen. Kortom, als mensen zichzelf de moeite van het grasmaaien willen besparen, doen we de natuur en uiteindelijk onszelf en onze kinderen een groot cadeau.

Dat is wat wij verstaan onder “Maak ecologie terug sexy!”, een hoofdstuk uit het Kerstmanifest van Joachim Coens.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.