CD&V wil belastingontwijking via Nederland stoppen

Publicatiedatum

Auteur

Servais Verherstraeten

Deel dit artikel

CD&V heeft een voorstel klaar om de zogenaamde fiscale ‘kaasroute’ af te sluiten. De ‘kaasroute’ slaat op de mogelijkheid die vandaag bestaat om schenkingsrechten te ontwijken door schenkingen van roerende goederen te laten verlijden door Nederlandse notarissen. Op die manier worden de notariële akten niet geregistreerd in België en blijven de giften vrij van schenkingsrechten. Momenteel moeten enkel de overdrachten van onroerende goederen door buitenlandse notarissen geregistreerd worden in België. Dit voorstel maakt de registratie ook voor de schenking van roerende goederen verplicht.  

Nederlandse notarissen, consultants en vermogensplanners adverteren veelvuldig de mogelijkheid voor Belgen om schenkingen van roerende goederen in Nederland te laten verlijden. Op die manier kunnen zij spaargeld, aandelen en obligaties zonder belasting aan hun kinderen schenken en er terwijl vruchtgebruik over behouden. Met dit wetsvoorstel wordt nu een einde gesteld aan dit type van constructies. 

CD&V-Kamerlid en fractieleider Servais Verherstraeten: “Een minderheid van vermogende Belgen neemt dure Nederlandse advocaten, notarissen en vermogensbeheerders onder de arm om aan schenkingsrechten te ontsnappen. Dit moet stoppen. Het kan niet dat zij via fiscale achterpoortjes belastingen ontduiken, terwijl de meerderheid correct betaalt.” 

“De kaasroute komt enkel ten goede aan een groepje gespecialiseerde notarissen en dure vermogensbeheerders uit het buitenland, die grof geld verdienen aan vermogende klanten", zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï. "Hoog tijd dat we dit achterpoortje toemetsen. Het is een belangrijke stap naar meer fiscale rechtvaardigheid.”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.