Cd&v gaat voor duurzame mobiliteit met Mobipunten in steden en gemeenten

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De mobiliteit van de toekomst staat niet stil. Integendeel! In onze zoektocht naar alternatieven voor de auto en files zijn lokale besturen een belangrijke schakel. Steden en gemeenten kunnen als regisseur namelijk zorgen voor alternatieven. Zo werd eerder dit jaar in Deinze - verkozen tot Fietsstad van 2018 - het eerste Mobipunt van Vlaanderen officieel geopend.

Mobipunten zijn knooppunten voor verschillende vervoerswijzen op buurtniveau. Een Mobipunt bestaat uit verschillende parkeerplaatsen voor autodelen, een fietsparking en een nabije halte van openbaar vervoer. Het concept kan uitbereid worden met functies die het comfort verhogen, of andere behoeften in de buurt kunnen vervullen: lockers voor pakjes, WIFI-verbinding, fietsdeelpunt, openbare werkplekken, enz. Het idee komt uit het buitenland, en wordt gepromoot door verschillende mobiliteitsorganisaties zoals Taxistop en Autodelen.net. Tal van steden en gemeenten onderzoeken vandaag een uitrol van zulke mobipunten, waarmee CD&V wil inzetten op duurzame mobiliteit.

“Mobipunten maken mensen mobiel en brengen auto’s tot stilstand. Meer inzetten op deelauto’s en deelfietsen is de weg vooruit naar een meer duurzame toekomst. Het gebruik van elke deelauto vervangt tien individuele auto’s. Steden en gemeenten kunnen zo heel wat plaats winnen. Ons STOP-principe blijft in het toekomstig mobiliteitsbeleid de sleutel voor betere en duurzame mobiliteit. Eerst Stappers en Trappers, vervolgens Openbaar vervoer en pas in laatste instantie gemotoriseerd Persoonlijk vervoer.”
Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, Fietsstad 2018

HOE KUNNEN WE DAT CONCREET MAKEN?

Fietsdelen

  • De fiets is een sociaal medium, zorgt voor een betere luchtkwaliteit én kan kosten uitsparen voor gezinnen. Het is niet zonder reden dat wij al langer gekozen hebben voor de fiets als koning in het verkeer.
  • Meer steden en gemeenten kunnen fietsdeelsystemen stimuleren, gekoppeld aan een Mobipunt. Bij voorkeur zelfs elektrische fietsdeelsystemen, waarbij ook werkgevers woon-werkverkeer via deze weg kunnen aanmoedigen via het mobiliteitsbudget.

Zitscooter

De stad of gemeente zou eveneens over een aantal zitscooters kunnen beschikken die door de mensen met een mobiliteitsprobleem kunnen gehuurd worden.

Bij Mobipunten kan men dan de auto achterlaten en vandaar uit gebruik maken van een scooter om het centrum van de stad te bereiken via fietssnelwegen

Autodelen

Naast private initiatieven, kunnen gemeenten ook hun eigen gemeentelijk wagenpark openstellen. Een typisch voertuig in de gemeentevloot rijdt jaarlijks minder dan 10.000km, en wordt het bovendien nooit gebruikt buiten kantooruren en in weekend.

Foto: Eduard Delputte

Nieuws

Staatssecretaris Nicole de Moor is tevreden met de doorbraak op Europese top over asiel en migratie

De Europese ministers die bevoegd zijn voor asiel en migratie zijn donderdag tot een akkoord gekomen die de toekomst van het Europees migratiebeleid zal bepalen. De afspraken die gemaakt zijn moeten zorgen voor een gecontroleerd asiel en migratiebeleid.

‘Wat is er in godsnaam mis met twee wettelijke papa’s?’

‘Willen we het krijgen van een biologisch kind niet beperken tot een mogelijkheid voor de happy few, dan moeten we zelf werk maken gelijk speelveld en een gedegen een juridische basis voor altruïstisch draagmoederschap’, aldus cd&v-volksvertegenwoordigers Els Van Hoof en Orry Van de Wauwer.

Decretale verlenging voor alle aflopende vergunningen eindelijk gestemd.

Landbouwers die hun vergunning de voorbije jaren zagen aflopen, kwamen in grote onzekerheid terecht en werden geconfronteerd met vermijdbare kosten. “Met de decretale verlenging van alle aflopende vergunningen zorgen we nu dat er voor hen een oplossing is”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).