Cd&v gaat voor duurzame mobiliteit met Mobipunten in steden en gemeenten

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De mobiliteit van de toekomst staat niet stil. Integendeel! In onze zoektocht naar alternatieven voor de auto en files zijn lokale besturen een belangrijke schakel. Steden en gemeenten kunnen als regisseur namelijk zorgen voor alternatieven. Zo werd eerder dit jaar in Deinze - verkozen tot Fietsstad van 2018 - het eerste Mobipunt van Vlaanderen officieel geopend.

Mobipunten zijn knooppunten voor verschillende vervoerswijzen op buurtniveau. Een Mobipunt bestaat uit verschillende parkeerplaatsen voor autodelen, een fietsparking en een nabije halte van openbaar vervoer. Het concept kan uitbereid worden met functies die het comfort verhogen, of andere behoeften in de buurt kunnen vervullen: lockers voor pakjes, WIFI-verbinding, fietsdeelpunt, openbare werkplekken, enz. Het idee komt uit het buitenland, en wordt gepromoot door verschillende mobiliteitsorganisaties zoals Taxistop en Autodelen.net. Tal van steden en gemeenten onderzoeken vandaag een uitrol van zulke mobipunten, waarmee CD&V wil inzetten op duurzame mobiliteit.

“Mobipunten maken mensen mobiel en brengen auto’s tot stilstand. Meer inzetten op deelauto’s en deelfietsen is de weg vooruit naar een meer duurzame toekomst. Het gebruik van elke deelauto vervangt tien individuele auto’s. Steden en gemeenten kunnen zo heel wat plaats winnen. Ons STOP-principe blijft in het toekomstig mobiliteitsbeleid de sleutel voor betere en duurzame mobiliteit. Eerst Stappers en Trappers, vervolgens Openbaar vervoer en pas in laatste instantie gemotoriseerd Persoonlijk vervoer.”
Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, Fietsstad 2018

HOE KUNNEN WE DAT CONCREET MAKEN?

Fietsdelen

  • De fiets is een sociaal medium, zorgt voor een betere luchtkwaliteit én kan kosten uitsparen voor gezinnen. Het is niet zonder reden dat wij al langer gekozen hebben voor de fiets als koning in het verkeer.
  • Meer steden en gemeenten kunnen fietsdeelsystemen stimuleren, gekoppeld aan een Mobipunt. Bij voorkeur zelfs elektrische fietsdeelsystemen, waarbij ook werkgevers woon-werkverkeer via deze weg kunnen aanmoedigen via het mobiliteitsbudget.

Zitscooter

De stad of gemeente zou eveneens over een aantal zitscooters kunnen beschikken die door de mensen met een mobiliteitsprobleem kunnen gehuurd worden.

Bij Mobipunten kan men dan de auto achterlaten en vandaar uit gebruik maken van een scooter om het centrum van de stad te bereiken via fietssnelwegen

Autodelen

Naast private initiatieven, kunnen gemeenten ook hun eigen gemeentelijk wagenpark openstellen. Een typisch voertuig in de gemeentevloot rijdt jaarlijks minder dan 10.000km, en wordt het bovendien nooit gebruikt buiten kantooruren en in weekend.

Foto: Eduard Delputte

Nieuws

541 dagen onderhandelen in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen

Cd&v waarschuwt voor de stilstand van het land na 9 juni. De partij pleit voor een vlotte regeringsvorming met de uitrol van de fiscale hervorming als breekpunt.

“Nog eens 541 dagen palaveren in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen.”

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

"Studierichtingen vrijwaren, onderwijskwaliteit verbeteren en respect voor de leerkracht, al de rest is bijzaak"

Cd&v bindt de strijd aan met ‘staatsonderwijs’ van N-VA en Vooruit

“Niet gratis schoolmaaltijden uitdelen of rationaliseren van studierichtingen, wel de kwaliteit van ons onderwijs verbeteren, het lerarentekort aanpakken en het gezag van de leerkracht opnieuw centraal stellen, zouden een breekpunt moeten zijn in de volgende Vlaamse regering”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, op een persmoment van de partij bij standenbouwer De Backer BV in Affligem waar de onderwijsplannen werden toegelicht.