Cd&v gaat voor duurzame mobiliteit met Mobipunten in steden en gemeenten

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De mobiliteit van de toekomst staat niet stil. Integendeel! In onze zoektocht naar alternatieven voor de auto en files zijn lokale besturen een belangrijke schakel. Steden en gemeenten kunnen als regisseur namelijk zorgen voor alternatieven. Zo werd eerder dit jaar in Deinze - verkozen tot Fietsstad van 2018 - het eerste Mobipunt van Vlaanderen officieel geopend.

Mobipunten zijn knooppunten voor verschillende vervoerswijzen op buurtniveau. Een Mobipunt bestaat uit verschillende parkeerplaatsen voor autodelen, een fietsparking en een nabije halte van openbaar vervoer. Het concept kan uitbereid worden met functies die het comfort verhogen, of andere behoeften in de buurt kunnen vervullen: lockers voor pakjes, WIFI-verbinding, fietsdeelpunt, openbare werkplekken, enz. Het idee komt uit het buitenland, en wordt gepromoot door verschillende mobiliteitsorganisaties zoals Taxistop en Autodelen.net. Tal van steden en gemeenten onderzoeken vandaag een uitrol van zulke mobipunten, waarmee CD&V wil inzetten op duurzame mobiliteit.

“Mobipunten maken mensen mobiel en brengen auto’s tot stilstand. Meer inzetten op deelauto’s en deelfietsen is de weg vooruit naar een meer duurzame toekomst. Het gebruik van elke deelauto vervangt tien individuele auto’s. Steden en gemeenten kunnen zo heel wat plaats winnen. Ons STOP-principe blijft in het toekomstig mobiliteitsbeleid de sleutel voor betere en duurzame mobiliteit. Eerst Stappers en Trappers, vervolgens Openbaar vervoer en pas in laatste instantie gemotoriseerd Persoonlijk vervoer.”
Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, Fietsstad 2018

HOE KUNNEN WE DAT CONCREET MAKEN?

Fietsdelen

  • De fiets is een sociaal medium, zorgt voor een betere luchtkwaliteit én kan kosten uitsparen voor gezinnen. Het is niet zonder reden dat wij al langer gekozen hebben voor de fiets als koning in het verkeer.
  • Meer steden en gemeenten kunnen fietsdeelsystemen stimuleren, gekoppeld aan een Mobipunt. Bij voorkeur zelfs elektrische fietsdeelsystemen, waarbij ook werkgevers woon-werkverkeer via deze weg kunnen aanmoedigen via het mobiliteitsbudget.

Zitscooter

De stad of gemeente zou eveneens over een aantal zitscooters kunnen beschikken die door de mensen met een mobiliteitsprobleem kunnen gehuurd worden.

Bij Mobipunten kan men dan de auto achterlaten en vandaar uit gebruik maken van een scooter om het centrum van de stad te bereiken via fietssnelwegen

Autodelen

Naast private initiatieven, kunnen gemeenten ook hun eigen gemeentelijk wagenpark openstellen. Een typisch voertuig in de gemeentevloot rijdt jaarlijks minder dan 10.000km, en wordt het bovendien nooit gebruikt buiten kantooruren en in weekend.

Foto: Eduard Delputte

Nieuws

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.

Aftrap lokale campagne: Cd&v zet 1 miljard stappen tegen 13 oktober

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, een cruciale verkiezing die meer dan welke verkiezing ook zal bepalen hoe de lokale leefwereld van mensen er uit ziet. Op exact 50 campagnedagen voor de verkiezingen geeft cd&v de aftrap voor de lokale campagne.