Auto’s minder vaak naar de keuring dankzij voorstel van Sofie Mertens

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In september deed Vlaams parlementslid Sofie Mertens het voorstel om auto’s minder vaak naar de keuring te sturen. Dat voorstel is nu werkelijkheid geworden. Zo zullen wagens slechts om de twee jaar naar de autokeuring moeten tot ze 10 jaar oud zijn. “Dit is zeer goed nieuws voor de automobilisten. Ik ben blij dat er hiermee gehoor wordt gegeven aan mijn eerder voorstel”, aldus Vlaams parlementslid Sofie Mertens.  


“Elk jaar je voertuig laten keuren is op de dag van vandaag echt niet meer nodig. Onze moderne voertuigen zijn, in tegenstelling tot tientallen jaren geleden, uitgerust met de meest geavanceerde technologieën en systemen. Overgaan naar een tweejaarlijkse keuring zal dan ook geen invloed hebben op de verkeersveiligheid. Daarnaast sluit dit voorstel aan bij de Europese wetgeving, die de keuring van wagens ook slechts tweejaarlijks vereist. Vlaanderen is dus wat dat betreft altijd strenger geweest dan Europa”, legt Mertens uit.

Omdat Vlaanderen op nog een aantal punten strenger is dan Europa en de Vlaamse regelgeving dateert van voor de zesde staatshervorming in 2014, vindt Mertens dat de hele regelgeving van de keuring dringend gemoderniseerd moet worden. Daarom heeft ze een conceptnota neergelegd met daarin een aantal concrete voorstellen om de autokeuring nog meer te optimaliseren. Hierin komt ook het voorstel van de tweejaarlijkse keuring ter sprake, maar het plan gaat verder dan dat. Zo roept ze concreet op om ook de termijnen waarbinnen auto’s herkeurd moeten worden aan te passen. “Binnen 15 dagen naar de garagist gaan om een wagen te laten herstellen en opnieuw aan te bieden bij de keuring, is vandaag onhaalbaar”, zegt het parlementslid. Daarnaast roept ze op om de traditionele groene uitnodigingskaart te vervangen door een duidelijke herinneringsbrief die 2 tot 3 maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs verzonden wordt. Vandaag is de overheid niet verplicht om een uitnodiging te versturen, waardoor mensen een boete kunnen oplopen wanneer ze te laat naar de keuring gaan. “Dit kan niet de bedoeling zijn. Wanneer de overheid mensen verplicht om naar de keuring te gaan, dan mogen we minstens verwachten dat er tijdig een duidelijke herinneringsbrief verstuurd wordt”, aldus Sofie Mertens.

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.