Sammy Mahdi reageert op misleidende grafieken asielaanvragen

Publicatiedatum

Auteur

Sammy Mahdi

Deel dit artikel

Naar aanleiding rond berichtgeving over het aantal asielaanvragen geeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie een duidelijk antwoord in een open brief:

Geachte heer Van Grieken,
Sta me toe u via deze open brief aan te spreken. Vandaag verspreidt u op al uw sociale media een beeld en vooral een grote leugen. (Afbeelding, zie onderaan) Ik ken uw antwoord al: "de cijfers die we gedeeld hebben kloppen!". Dat is ook zo, maar de insinuatie dat dat te maken heeft met 'makke Mahdi' is een grote leugen en dat weet u ook.
Met grafieken kan je veel bewijzen. Op basis van de grafiek links zou ik de burger ook blaasjes kunnen wijsmaken en zeggen dat het dankzij 'mega Mahdi' is dat we het minst aantal asielaanvragen hebben sinds lang en dat al meteen in mijn eerste jaar. Toch acht ik de Vlaming verstandiger in ... en dat doet u beter ook.


Dit jaar waren de grenzen dicht omwille van COVID vanaf april. Dat maakt dat het aantal asielaanvragen gedaald is tot een historisch laagtepunt. Dat in de daaropvolgende maanden de cijfers weer stijgen is niet onlogisch. Dat ze vandaag nog lager liggen dan een jaar geleden is ook niet onlogisch. COVID is en blijft voelbaar.


U roept dan dat dit het bewijs is dat gesloten grenzen helpen om het aantal asielaanvragen te verlagen. Dat klopt. Net zoals diezelfde gesloten grenzen een gigantische impact hebben op onze economie. Een economie gedreven op handel. De Vlaamse nog meer dan de Waalse. In het Vlaams belang zou u best ook daar rekening mee houden.


Hoe de komende jaren het aantal asielaanvragen zal evolueren blijft een vraagteken. Indien er morgen oorlog uitbreekt in een land aan de Europese buitengrenzen zal dit ook op ons een impact hebben. Iedereen heeft trouwens het recht om asiel aan te vragen, niet iedereen heeft recht op asiel.


Op Belgisch niveau werk ik aan kortere procedures zodat mensen sneller een antwoord krijgen: integreren indien ze hier mogen blijven, sneller terugsturen indien ze hier niet mogen blijven. Ondertussen werk ik ook aan een migratiewetboek zodat die ellenlange procedures worden tegengehouden. En op Europees niveau pleitte ik gisteren nog voor een nieuw EU Asielpact waarbij we onze grenzen versterken.


Misschien ben ik u gaandeweg mijn brief al kwijtgespeeld. Het was niet even flitsend als uw visual, waarvoor mijn excuses. Mocht u toch nog aandachtig aan het lezen zijn, mag ik u dan vragen de Vlaming niet te onderschatten? Mag ik u vragen in het vervolg wat correcter te zijn in uw oppositievoering? Zo niet, zal ik uw fakenews blijven aankaarten. Makke Mahdi is zo mak nog niet.

Dit bericht delen op Facebook? Je kan het hier terugvinden.

afbeeldingen-vb-en-sammy-grafieken-asielaanvragen.jpg

Nieuws

541 dagen onderhandelen in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen

Cd&v waarschuwt voor de stilstand van het land na 9 juni. De partij pleit voor een vlotte regeringsvorming met de uitrol van de fiscale hervorming als breekpunt.

“Nog eens 541 dagen palaveren in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen.”

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

"Studierichtingen vrijwaren, onderwijskwaliteit verbeteren en respect voor de leerkracht, al de rest is bijzaak"

Cd&v bindt de strijd aan met ‘staatsonderwijs’ van N-VA en Vooruit

“Niet gratis schoolmaaltijden uitdelen of rationaliseren van studierichtingen, wel de kwaliteit van ons onderwijs verbeteren, het lerarentekort aanpakken en het gezag van de leerkracht opnieuw centraal stellen, zouden een breekpunt moeten zijn in de volgende Vlaamse regering”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, op een persmoment van de partij bij standenbouwer De Backer BV in Affligem waar de onderwijsplannen werden toegelicht.