In elke gemeente een bankautomaat

Publicatiedatum

Auteur

Vincent Van Peteghem

Deel dit artikel

Ondanks de gestegen populariteit van digitaal bankieren, is nog niet iedereen vertrouwd met de digitalisering van bankdiensten. En daar hebben we respect voor. We vinden het dan ook cruciaal dat iedereen dichtbij huis geld kan afhalen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft daarom de afgelopen maanden stevig onderhandeld met de bankensector. En met succes. Want minister Van Peteghem bereikte vandaag samen met zijn collega’s bevoegd voor Economie een Consumentenzaken een belangrijk akkoord met Febelfin. Dankzij het akkoord zal u straks in élke gemeente een altijd beschikbare bankautomaat vinden. Want bereikbare, beschikbare en betaalbare bankautomaten zijn een basisrecht. Hoe doen we dit concreet?

We zorgen voor bereikbare bankautomaten

Het akkoord is duidelijk: er moet in elke gemeente minstens één bankautomaat zijn, ook in de meer landelijke gebieden. Dit wordt gegarandeerd door de banken te verplichten de daling in het aantal automaten onmiddellijk stop te zetten én de dekkingsgraad te herstellen tot het niveau van 31 december 2021.

Concreet moet élke inwoner:

  • In landelijke gebieden (<300 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 5 kilometer rijafstand;
  • In stedelijke gebieden (>1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 2 kilometer rijafstand;
  • In tussengebieden (300-1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max 3 kilometer rijafstand.
We zorgen voor beschikbare bankautomaten

Het akkoord zorgt ervoor dat u steeds aan uw cash geld kan. Want élke bankautomaat moet 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Ook moet worden verzekerd dat u nooit voor een lege automaat komt te staan en dat 1 automaat op 2 ook moet toelaten om geld te deponeren.
We zorgen voor betaalbare bankautomaten

Tenslotte zal iedereen recht hebben op minstens 24 kosteloze cashafhalingen per jaar bij om het even welke bank, dus ook bij banken waar u geen klant bent.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.