In elke gemeente een bankautomaat

Publicatiedatum

Auteur

Vincent Van Peteghem

Deel dit artikel

Ondanks de gestegen populariteit van digitaal bankieren, is nog niet iedereen vertrouwd met de digitalisering van bankdiensten. En daar hebben we respect voor. We vinden het dan ook cruciaal dat iedereen dichtbij huis geld kan afhalen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft daarom de afgelopen maanden stevig onderhandeld met de bankensector. En met succes. Want minister Van Peteghem bereikte vandaag samen met zijn collega’s bevoegd voor Economie een Consumentenzaken een belangrijk akkoord met Febelfin. Dankzij het akkoord zal u straks in élke gemeente een altijd beschikbare bankautomaat vinden. Want bereikbare, beschikbare en betaalbare bankautomaten zijn een basisrecht. Hoe doen we dit concreet?

We zorgen voor bereikbare bankautomaten

Het akkoord is duidelijk: er moet in elke gemeente minstens één bankautomaat zijn, ook in de meer landelijke gebieden. Dit wordt gegarandeerd door de banken te verplichten de daling in het aantal automaten onmiddellijk stop te zetten én de dekkingsgraad te herstellen tot het niveau van 31 december 2021.

Concreet moet élke inwoner:

  • In landelijke gebieden (<300 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 5 kilometer rijafstand;
  • In stedelijke gebieden (>1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max. 2 kilometer rijafstand;
  • In tussengebieden (300-1500 inwoners per km²) een automaat vinden op max 3 kilometer rijafstand.
We zorgen voor beschikbare bankautomaten

Het akkoord zorgt ervoor dat u steeds aan uw cash geld kan. Want élke bankautomaat moet 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Ook moet worden verzekerd dat u nooit voor een lege automaat komt te staan en dat 1 automaat op 2 ook moet toelaten om geld te deponeren.
We zorgen voor betaalbare bankautomaten

Tenslotte zal iedereen recht hebben op minstens 24 kosteloze cashafhalingen per jaar bij om het even welke bank, dus ook bij banken waar u geen klant bent.

Nieuws

Staatssecretaris Nicole de Moor is tevreden met de doorbraak op Europese top over asiel en migratie

De Europese ministers die bevoegd zijn voor asiel en migratie zijn donderdag tot een akkoord gekomen die de toekomst van het Europees migratiebeleid zal bepalen. De afspraken die gemaakt zijn moeten zorgen voor een gecontroleerd asiel en migratiebeleid.

‘Wat is er in godsnaam mis met twee wettelijke papa’s?’

‘Willen we het krijgen van een biologisch kind niet beperken tot een mogelijkheid voor de happy few, dan moeten we zelf werk maken gelijk speelveld en een gedegen een juridische basis voor altruïstisch draagmoederschap’, aldus cd&v-volksvertegenwoordigers Els Van Hoof en Orry Van de Wauwer.

Decretale verlenging voor alle aflopende vergunningen eindelijk gestemd.

Landbouwers die hun vergunning de voorbije jaren zagen aflopen, kwamen in grote onzekerheid terecht en werden geconfronteerd met vermijdbare kosten. “Met de decretale verlenging van alle aflopende vergunningen zorgen we nu dat er voor hen een oplossing is”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).