Onze oplossingen beginnen lokaal
Naar een sterkere en warmere buurt
Een sterk sociaal weefsel is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich goed voelen en om het risico op vereenzaming tegen te gaan. Mensen moeten kunnen genieten van een thuis in een warme buurt waar sociale contacten worden mogelijk gemaakt door buurtwerking en door verenigingen. Daar werken onze lokale mensen over heel Vlaanderen aan. Ontdek hieronder hoe ze dat doen.
Vierkant tegen eenzaamheid in Brugge
In Brugge lanceerde Dirk de Fauw het actieplan Vierkant tegen eenzaamheid. Dat plan bevat onder meer een netwerk dat in drie wijken werd opgestart met private en publieke diensten in de buurt. Het gaat dan om wijken met een grotere kans op eenzaamheid. Het netwerk komt driemaandelijks bij elkaar en bespreekt welke diensten nodig zijn en wie zorg nodig heeft. Het brengt op die manier professionele zorg en vrijwilligers samen. In een van de wijken werd er bovendien een telefooncirkel opgericht. Eenmaal per week wordt iedereen opgebeld om na te gaan hoe het gaat. Daarna kan geoordeeld worden of er interventie nodig is of niet.
Buurtgerichte zorg in Poperinge
In Poperinge worden verschillende initiatieven genomen om buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Buurtgerichte zorg is daarbij een van de sleutels. Want gezondheid is het allerbelangrijkste om levenskwaliteit te kunnen ervaren. Met Nestor hebben ze in Poperinge alvast een zorgnetwerk waarbij vrijwilligers boodschappen doen voor inwoners, zorgen voor vervoer of een bezoekje brengen bij verjaardagen.
Daarnaast worden er ook buurtsalons georganiseerd. Doordat dorpscafés en buurtwinkels wegvallen, vinden mensen elkaar steeds moeilijker. Met de buurtsalons kunnen buurtbewoners telkens mee bepalen welke noden er zijn in de gemeente en wat er precies gedaan moet worden. En door (moes)tuinen te delen, worden de tuinliefhebbers samengebracht.
De warme gemeente Mol
Een warme gemeente of stad vraagt een sociaal beleid op maat van de behoeften en noden van de inwoners. En daar wordt in Mol voor gezorgd, met dank aan onder meer de vele vrijwilligers.
Je moet mensen niet in een hokje willen stoppen. Iedereen is anders. Als je vanuit dat besef vertrekt, kan je mensen samenbrengen. Net door mensen samen te brengen en alle krachten te bundelen, zijn veel inwoners hun eigen mogelijkheden en talenten gaan zien. Op die manier ontstond een grote dynamiek in vele vrijwilligerswerkingen. Vroeger bijvoorbeeld moesten onze senioren op een vijftal plaatsen zijn voor allerhande diensten. Vandaag hebben we dankzij vele vrijwilligers alles op één plaats: Ten Hove. Op deze plek hebben we een woonzorgcentrum, serviceflats en een lokaal dienstencentrum. Actief ondersteund en gestuurd door de seniorenraad, ontwikkelen ze prachtige projecten.” - Wim Caeyers, OCMW-voorzitter
De projecten die in Ten Hove ontwikkeld worden, zijn heel divers. Bij de Knoppelier kunnen mensen terecht voor uitleg over een toestel dat ze niet begrijpen en dankzij de ‘Start to Tablet’-cursus zijn ze helemaal mee met de nieuwste technologie. Voor mensen die minder mobiel zijn, staat de molmobiel ter beschikking om markten of winkels te bezoeken of om naar de kapper te gaan. Bij Woonwinkel+ geven gepensioneerde vrijwilligers (waaronder architecten en medewerkers van de dienst ruimtelijke ordening) uitleg over verbouwingen en bouwpremies.
Stadsmariniers in Oostende
Veiligheid en sociale cohesie zijn voor CD&V Oostende grote prioriteiten. Daarom ijveren we voor een "stadsmarinier" per wijk die praat met bewoners, ondernemers, en verenigingen. De stadsmarinier is een soort superambtenaar die weet wat er leeft en die zoekt naar duurzame oplossingen dwars door instellingen en verenigingen heen. Door zijn speciale bevoegdheden kan de stadsmarinier snel en urgent reageren en met een eigen budget tijdelijke oplossingen voorzien in afwachting van structurele oplossingen. Zo draagt de stadsmarinier bij tot aangenamere en veiligere buurten.
Buurtgezellen in Neerpelt
Veel gemeenten hebben goed draaiende dienstencentra, woonzorgcentra en organisaties. Toch dreigen er mensen tussen de mazen van het net te glippen. Om dat te vermijden, heeft Neerpelt projecten als buurtgezellen.
Buurtgezellen zijn inwoners die op vrijwillige basis contact houden met anderen in de buurt en hulp bieden voor kleine taken en/of gezelschap. Het kan gaan om de vuilniszak buiten plaatsen, de was ophangen, de planten water geven of een oogje in het zeil houden. De taken die Buurtgezellen uitvoeren, zijn steeds een aanvulling op het bestaande, professionele zorgaanbod en de eventuele mantelzorg.” – Juul Vrolix, Schepen van Buurtontwikkeling
Blokpunten in Roeselare
Tijdens de blokperiode worden over heel Roeselare verschillende blokpunten geopend, waar scholieren en studenten samen kunnen gaan studeren. Zo openden onder andere het stadhuis, ARhus, Vives, het Huis van de voeding en de Onze-Lieve-Vrouwe kerk hun deuren voor studenten. "Op de meeste locaties werd er gratis wifi voorzien en op enkele locaties zelfs gratis water, koffie of fruit en enkele ontspanningsmomenten", vertelt schepen van flankerend onderwijsbeleid Dirk Lievens.
Wij weten elkaar wonen in Zoersel
Jaarlijks worden de senioren in Zoersel extra getrakteerd. Niet alleen door een waaier aan activiteiten tijdens de seniorenwijk, maar ook door het initiatief Wij weten elkaar wonen dat werd opgestart door OCWM-voorzitster Katrien Schryvers.
Sinds 2004 brengen we in het kader van ‘wij weten elkaar wonen’ alle 80-plussers die nog zelfstandig wonen of in een assistentiewoning verblijven jaarlijks een bezoekje. Dit project vertaalt dan ook waar Zoersel voor staat. Iedereen telt en iedereen kan een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving.” - Katrien Schryvers, OCMW-voorzitster
Leef zonder filter
Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is de insteek van Leef Zonder Filter. Dit initiatief, met als boegbeeld Nora Gharib, richt zich specifiek op jongeren van 16 tot 24 jaar. De boodschap is duidelijk: ga het gesprek aan met vrienden, familie, klasgenoten,… als je je niet helemaal fit in je hoofd voelt. Ongeacht de sociale media: durf te leven zonder filter. De campagne geeft meteen een aantal tips mee om de mentale weerbaarheid, de veerkracht, te verhogen.
Buddy's voor huiswerkbegeleiding in Leuven
Het Buddy-project is een initiatief van de stad Leuven waarbij kinderen en jongeren hulp krijgen van een naschoolse studiebegeleider. Deze begeleiders of buddy's leggen de nadruk enerzijds op inhoudelijke begeleiding en anderzijds op het inspireren en motiveren van de leerlingen. Sinds de lancering van het Buddy-project in 2007 staat één doel centraal: de slaagkansen in het onderwijs bevorderen.