Met 19 volksvertegenwoordigers is CD&V de derde grootste fractie in het Vlaams parlement. Binnen onze fractie volgen vier parlementsleden het beleidsdomein onderwijs op. Graag stellen we hen aan jullie voor!
Jo Brouns volgt digitalisering op binnen de commissie onderwijs
“Onze scholen moeten kinderen voorbereiden op de wereld waarin we morgen zullen leven. Met aandacht voor digitale vaardigheden en voor techniek. Daarom is het belangrijk dat scholen zelf over digitale tools beschikken en mee zijn in het digitale verhaal. Door de coronacrisis kwam digitaal onderwijs in Vlaanderen in een stroomversnelling. Laten we van de nood een deugd maken en hier ook komend schooljaar verder op inzetten. Een laptop voor ieder kind is hierbij cruciaal.”
Loes Vandromme volgt algemeen onderwijsbeleid op binnen de commissie onderwijs
“School lopen start met een stoel voor elk kind, ongeacht waar zijn of haar wieg stond. Daarvoor moeten we moderne scholen bouwen, maar school maak je niet met stenen alleen. Het moet een inclusieve plek zijn , waar iedereen zich thuis voelt, waar we de leerwinst voor elk kind kunnen maximaliseren, waar elk kind zijn of haar talenten kan ontwikkelen. Scholen zijn belangrijke aanspreekpunten voor kwetsbare gezinnen. Laat ons investeren in lokale netwerken rond school, in het dicht bij de school samenbrengen van alle instanties die hulp kunnen bieden. Laat ons ook het hulpaanbod toegankelijker en bekender maken. We moeten bruggen slaan tussen welzijn en onderwijs via brugfiguren.”
Brecht Warnez volgt hoger onderwijs op binnen de commissie onderwijs
Brecht Warnez is als professor verbonden aan de Universiteit Gent en wil als volksvertegenwoordiger de brug vormen tussen de politiek en het Vlaamse hoger onderwijs. Onder het motto “Investeren in studenten is investeren in onze toekomst” gaat Brecht constant in overleg met studenten en zoekt hij mee naar oplossingen voor problemen waar studenten mee te maken krijgen. Ook denkt hij na over het algemeen onderwijsbeleid binnen hoger onderwijs.
Katrien Schryvers volgt gezondheid en welzijn op school op binnen de commissie onderwijs
“Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. We zijn het aan hen verschuldigd om hen daar een gezonde leefomgeving te bieden. Recent is er ook heel wat aandacht voor de luchtkwaliteit in klaslokalen: is die wel gezond? Een goede luchtkwaliteit heeft een positieve invloed op het concentratievermogen en zorgt voor minder vermoeidheid. Volgens experten vermindert een goede ventilatie ook het risico op verspreiding van het coronavirus. Vanuit het parlement pleit ik voor meer sensibilisering en investeringen met betrekking tot een betere luchtkwaliteit in de klassen. Nu we de scholen openen in code geel is dit extra belangrijk, maar ook postcorona moet hier aandacht voor zijn.”