Zwerfvuil is een groot probleem in Vlaanderen. Veel zwerfafval wordt niet opgeruimd en komt via wind en water in de zee terecht waar het onderdeel wordt van de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken. Bovendien kost zwerfvuil gemeenten en steden tientallen miljoenen euro per jaar.
Als partij bieden we een antwoord op deze problematiek, zorgen we voor meer bescherming van het milieu, en een beter hergebruik van materialen. Hoe? Door het invoeren van statiegeld. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zet zich hard in om in Vlaanderen het statiegeldsysteem in te voeren voor plastic flesjes en blikjes. Bij een statiegeldsysteem brengen mensen hun lege flesjes en blikjes naar de supermarkt en krijgen ze een vergoeding in de plaats. De financiële stimulans overtuigt mensen hun verpakkingen niet zomaar weg te gooien. Het resultaat: 40% minder zwerfvuil. Daarnaast wordt de drankensector – en niet langer de belastingbetaler – zelf verantwoordelijk voor de kosten van de wegwerpverpakkingen die ze produceert. Bovendien verbetert selectieve inzameling ook de recyclage.
In Duitsland krijgen klanten 0,25 euro statiegeld als ze hun plastic flessen en blikjes terug naar de winkel brengen. En dat werkt: liefst 98% van de flessen en blikjes wordt terug naar de winkel gebracht en vervolgens gerecycleerd. Zo komt er minder druk te staan op grondstoffen, vermindert het zwerfvuil en krijg je een propere leefomgeving voor je inwoners.