De coronacrisis heeft een ongeziene invloed op de situatie van heel veel gezinnen in Vlaanderen, in het bijzonder de meest kwetsbare. Inkomensverlies door tijdelijke werkloosheid of het geen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid zorgen voor een toename van het aantal gezinnen die bij de OCMW’s aankloppen. Om te vermijden dat deze gezinnen in structurele armoede terechtkomen, stellen de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement steunmaatregelen op om kwetsbare huishoudens te versterken.
Sinds de start van de coronacrisis worden heel wat gezinnen geconfronteerd met inkomensverlies. Tijdens de maand april zaten 730.746 werknemers in het Vlaams Gewest minstens één dag in tijdelijke werkloosheid. Daarenboven beschikken mensen met een laag inkomen vaak niet over een sterke buffer om dit inkomensverlies op te vangen. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die geen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid en die moeten terugvallen op een leefloon of een inkomensvervangende uitkering. De OCMW’s melden een belangrijke toename van het aantal leefloonaanvragers. Bovendien zijn een aantal prijzen voor o.m. consumentengoederen de voorbije weken substantieel gestegen. Hoewel op termijn de indexaanpassing een oplossing biedt, worden op korte termijn heel wat gezinnen in de armoede gedreven door ce coronacrisis.
De Vlaamse Regering nam al verschillende initiatieven om het inkomensverlies van mensen te temperen, toch bleken heel wat kwetsbare gezinnen uit de boot te vallen. Met deze nieuwe resolutie willen de indieners bijkomende maatregelen nemen om zo gericht mogelijk gezinnen en kwetsbare kinderen te ondersteunen. De indieners van de resolutie willen dat er binnen de budgettaire mogelijkheden een extra inspanning wordt gedaan. Op korte termijn zouden maatregelen moeten worden genomen en budgetten worden voorzien om te verhelpen aan acute noden van huishoudens.
Groeipakket, locale aanpak en consumptiebudget
“Door een wijziging door te voeren aan de regeling van de sociale toeslag in het Groeipakket komen we tegemoet aan de acute financiële problemen die zich stellen voor gezinnen met de laagste inkomens”, zegt initiatiefneemster Katrien Schryvers. “Kinderen mogen niet de dupe worden van de coronamaatregelen. Daarom zet CD&V het groeipakket in als hefboom tegen armoede.”
Naast het Groeipakket willen de indieners lokale armoedebestrijding versterken via directe financiële tegemoetkoming en/of via trajectbegeleiding, met een sterke regierol voor de locale besturen. Ten slotte willen de indieners door eenmalig een consumptiebudget toe te kennen aan bepaalde doelgroepen de kwetsbare huishoudens ondersteunen en op die manier ook extra zuurstof te geven aan de lokale economie. Daarnaast blijft er nood aan een structurele aanpak van armoede op lange termijn.