Huurders zullen voortaan een renteloze lening kunnen afsluiten bij de overheid om hun huurwaarborg te financieren. De koppeling van de verhoging van de huurwaarborg aan het invoeren van een renteloze huurwaarborglening, was een belangrijke voorwaarde van CD&V bij de besprekingen over het huurdecreet. Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Partyka is tevreden: “Dit is een belangrijke eerste stap om én de verhuurder de nodige financiële zekerheid te bieden, én de toegang tot de huurmarkt voor huurders te verbeteren via een werkbare huurwaarborglening.”
Een verhoging van de huurwaarborg van 2 naar 3 maanden verkleint het risico voor de verhuurder op huurschade of wanbetaling. Maar een loutere verhoging zou de toegankelijkheid van de huurmarkt voor heel wat huurders beperken, en heel wat gezinnen financieel in de problemen brengen. Nu al geeft bijna de helft van de huurders aan moeite te hebben met het betalen van de huurwaarborg. De verhoging van de huurwaarborg dreigde de huurder in moeilijkheden te brengen.
“CD&V wou daarom een leningsysteem dat huurders toelaat hun waarborg renteloos te lenen bij de overheid. Dat maakt dat de verhuurder voldoende verzekering krijgt tegen wanbetaling of schade, en dat de aanzienlijke financiële last die de huurwaarborg voor de huurder met zich meebrengt zonder meerkost gespreid wordt in de tijd.” - Katrien Partyka
Met het nieuwe huurdecreet schreef de Vlaamse Regering nu dat win-winverhaal voor zowel huurder als verhuurder. De huurwaarborglening wordt een belangrijk instrument in het versterken van de huurmarkt en de kwetsbare huurder. Het ontwerpbesluit daaromtrent is vandaag voor de eerste keer principieel goedgekeurd. CD&V is tevreden dat aan haar voorwaarden werd voldaan.
Brede doelgroep
Katrien Partyka: “Bij een verhuis zit je al snel aan een noodzakelijke reserve van 7 maanden huur: de vorige waarborg die niet onmiddellijk wordt teruggestort, de nieuwe waarborg en de eerste maand huur. Dat betekent zo’n 4.000 à 5.000 euro, verhuiskosten niet meegerekend. Het zijn niet enkel de allerzwaksten die dat niet even opzij hebben staan. Ook jonge starters met een degelijk inkomen kunnen immers problemen hebben om in één keer zo’n grote som op tafel te leggen. Door te voorzien in een voldoende hoge inkomensgrens en geen maximum huurprijs op te leggen om in aanmerking te komen voor de huurwaarborglening, is die brede toegankelijkheid gegarandeerd.”
Principiële goedkeuring
Bij het tekenen van een contract, wordt logischerwijs boter bij de vis gevraagd. Als je niet snel een bewijs van huurwaarborg kan voorleggen, loop je het risico de huurwoning aan je neus voorbij te zien gaan. En omdat de ervaring met de OCMW-waarborg leert dat huurders die niet meteen de huurwaarborg kunnen betalen hun kansen op de huurmarkt zien slinken, was een vlotte en anonieme procedure nodig.
Katrien Partyka: “Daarom creëerden we de mogelijkheid van de principiële goedkeuring van het huurwaarborgkrediet. Met zo’n goedkeuring weet je op voorhand of je in aanmerking komt voor de lening. Eens het huurcontract afgesloten wordt de normale behandelingstermijn van 10 werkdagen dan verkort tot 3 werkdagen.”