De afgelopen weken was er veel te doen rond een mogelijk stroomtekort dat deze winter op ons kan afkomen. Aan de basis daarvan ligt de onverwachte en onvoorziene beslissing om een aantal extra kerncentrales te stoppen voor herstellingswerken in de loop van de winter. Om zich maximaal voor te bereiden, keurde het Vlaams Parlement vandaag een nooddecreet goed dat de plaatsing van noodgeneratoren bij een stroomtekort mogelijk maakt.
Mochten we deze winter effectief te maken krijgen met een stroomtekort, zou dat kunnen worden opgevangen door de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinstallaties. In normale omstandigheden is daarvoor een vergunningsprocedure nodig, wat enkele weken kan duren. Tijd die er op dat moment niet is. Op voorstel van onder meer Robrecht Bothuyne werd vandaag een nooddecreet goedgekeurd dat zorgt dat die procedures in geval van een stroomtekort vermeden kunnen worden. “Dat maakt snel en flexibel ingrijpen mogelijk", zegt onze energiespecialist Robrecht Bothuyne.
De vrijstelling van die vergunningsplicht is enkel geldig in geval van een ‘civiele noodsituatie’. De federale minister van Energie moet in dat geval de Vlaamse regering verwittigen van een dreigend energietekort, waarna Vlaanderen de startdatum van de noodsituatie kan vaststellen. Vanaf dan kan gebruik gemaakt worden van de afwijkingsregeling.
Met deze ingreep toont Vlaanderen zich een sterke en betrouwbare partner in het vrijwaren van de bevoorradingszekerheid,” besluit Robrecht Bothuyne.