De Vlaamse overheid lanceert met ‘Stop it Now!’ een hulplijn voor mensen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen, of over het gedrag van iemand uit zijn sociale omgeving. Het preventieproject wil seksueel kindermisbruik voorkomen via sociale bewustwording en het bieden van ondersteuning aan een gestigmatiseerde doelgroep. Daarnaast wil de hulplijn de stap naar de juiste behandeling – wanneer nodig – verkleinen.
‘Stop it Now’ werd de voorbije maanden 375 keer gecontacteerd. Ongeveer 40% nam contact op per telefoon, 60% via e-mail. De grootste groep was bezorgd over zijn eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen: iets meer dan 1 op 3 gaf aan pedofiele gevoelens te ervaren, 1 op 5 gaf aan misbruikbeelden van minderjarigen te hebben bekeken en hulp te willen om dit gedrag te stoppen. ‘Stop it Now!’ heeft aan deze personen informatie, advies en ondersteuning geboden. Daarnaast heeft het project 48 personen kunnen doorverwijzen voor een langduriger behandeltraject.
Dichte omgeving ondersteunen
Door de campagne opnieuw onder de aandacht te brengen, wordt ook de dichte sociale omgeving meer aangesproken. Want ook zij kunnen zich zorgen maken over de seksuele gevoelens of het gedrag naar minderjarigen van mensen uit hun omgeving. “Partners van pedofielen of pedoseksueel misbruikers bijvoorbeeld hebben vaak het gevoel alleen te staan met hun problemen en bezorgdheden. Het stigma leeft ook bij hen voort. Daarom is het belangrijk ook voor hen een aanbod te voorzien”, aldus Minne De Boeck, criminologe Universitair Forensisch Centrum (UFC).
Jo Vandeurzen: “De lancering van Stop it now! was geen evidente beleidskeuze. Het eerste werkingsjaar toont evenwel aan dat er nood is aan een preventief luik voor het bestaande therapeutische aanbod naar seksuele daders. Het is duidelijk dat we met deze hulplijn de stap naar de behandeling van mensen met pedofiele gevoelens verkleind hebben. Het is evenwel belangrijk om de hulplijn blijvend onder de aandacht te houden. Met deze campagne willen we de sociale omgeving, en partners in het bijzonder, sensibiliseren om eveneens bij vragen, vermoedens en bezorgdheden volledig anoniem Stop it now! te contacteren. Zij spelen immers een prominente rol in het voorkomen van seksueel kindermisbruik. Door de ontwikkeling van een folder hopen we dat hulpverleners Stop it now! bekend zullen maken bij hun cliënten als het nodig is of dat ze zelf contact opnemen voor concrete raad.”
>> Meer informatie is te vinden via www.stopitnow.be of je kunt gratis, anoniem en vertrouwelijk bellen naar 0800 200 50. De hulplijn is open op: dinsdag 15u-19u, woensdag 09u30-12u30 en vrijdag 13u-16u. Je kunt de hulplijn ook bereiken via vragen@stopitnow.be.