Vanaf 1 januari 2019 wordt het pleegzorgverlof voor werknemers in de privésector en contractuele personeelsleden van de openbare sector opgetrokken van zes dagen naar zes weken per pleegkind dat langdurig (minimum zes maanden) geplaatst wordt. Vlaamse, lokale en provinciale ambtenaren die statutair in dienst zijn, vallen buiten deze nieuwe regeling. “Dit verschil in behandeling is niet te verantwoorden. CD&V dringt dan ook aan op een aanpassing van de regelgeving op Vlaams niveau”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers.
Op federaal niveau werd, op initiatief van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri en minister van Werk Kris Peeters, recent beslist om het pleegzorgverlof in geval van langdurige pleegzorg op te trekken van zes dagen naar zes weken. Om de twee jaar komt daar een week bij, zodat pleegouders tegen 2027 aan zeventien weken komen, evenveel als biologische ouders. “Een goede zaak”, vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers die het thema al sedert een aantal jaren opvolgt, “Zo hebben pleegouders meer mogelijkheden om een band met pleegkinderen op te bouwen. Spijtig genoeg vallen Vlaamse statutaire ambtenaren en statutaire ambtenaren bij lokale besturen buiten deze regeling.” Daarom pleit Schryvers bij Vlaams minister van Ambtenarenzaken voor een aanpassing van de regelgeving. “Het is niet logisch dat je op basis van je arbeidssituatie – statutair of contractueel – wordt uitgesloten van de uitbreiding van het recht op pleegzorgverlof”, zegt Schryvers, “Deze ongelijkheid moet snel worden rechtgetrokken.”
Dat Vlaamse ambtenaren nu al zes dagen pleegzorgverlof kunnen opnemen, maakte de minister eerder mogelijk op aandringen van Vlaams volksvertegenwoordiger Schryvers. Bovendien vroeg zij recent om dit ook toe te kennen aan statutaire ambtenaren bij lokale overheden. De minister zou daar werk van maken. “Een van de doelstellingen van het nieuwe decreet pleegzorg in 2014, waarvan ik hoofdindiener was, was om pleegouders op voldoende wijze in hun waardevol engagement te ondersteunen. De veralgemening van het pleegzorgverlof maakt daar zeker deel van uit”, aldus Schryvers.
Recent werd ook op federaal niveau een wetsvoorstel van onder andere Nahima Lanjri goedgekeurd dat verlof voor pleegouders verdubbelt wanneer zij de zorg opnemen voor een kind met een handicap. “Ik doe een oproep aan de bevoegde minister om ook deze regeling mee te nemen bij de uitwerking van nieuw beleid zodat Vlaamse ambtenaren en statutair tewerkgestelden bij de lokale besturen niet uit de boot vallen”, zegt Katrien Schryvers.
“De evaluatie van het decreet uit 2014 toonde aan dat maatregelen die het mensen gemakkelijker maken om een engagement tot pleegzorg op te nemen, echt wel werken. Zo kunnen meer kinderen die niet thuis kunnen opgroeien, dit wel doen in de geborgenheid van een gezin”, besluit Schryvers.