Ook bij nieuwe opleidingen kiezen leerlingen weinig voor bouw, nijverheid of techniek. Die merkwaardige vaststelling blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Jos De Meyer opvroeg bij minister Crevits van Onderwijs.
Om het onderwijsaanbod te sturen, bestaan in het gewone secundair onderwijs op dit ogenblik “vrij programmeerbare” en “niet-programmeerbare” studierichtingen. “Niet-programmeerbare” studierichtingen kunnen enkel ingericht worden als een school een andere studierichting inlevert. Zo vermijdt men dat het aanbod vergroot in studierichtingen die minder succes garanderen op de arbeidsmarkt. Vrij programmeerbare richtingen zijn veelal STEM- of nijverheidsgericht (wetenschappen, techniek, bouw, hout, elektronica…).
Opmerkelijk is dat sommige nieuwe studierichtingen slechts 1 of 2 inschrijvingen tellen. Als het gaat om SeNSe-opleidingen (secundair na secundair) kan dat een zware hypotheek leggen op het lesurenpakket van een school, en soms beslist men daarom om nieuw aangevraagde studierichtingen toch niet te starten. 17 programmaties werden zo in schooljaar 2017-2018 niet ingericht. Het ging in alle gevallen om vrij programmeerbare richtingen met sterk wetenschappelijke of technische inslag. Ook die richtingen met weinig inschrijvingen (1 of 2) zijn vaak wetenschappelijk of technisch gericht, terwijl de niet-programmeerbare nieuwe richtingen wel hoge inschrijvingscijfers halen. Zo start de derde graad Audiovisuele vorming KSO in de Kunsthumaniora Sint-Lucas al direct met 28 leerlingen, terwijl de tweede graad Houttechnieken TSO in Dendermonde het moet doen met 1 inschrijving.
Reeds eerder bleek dat de bezetting van nijverheidsgerichte studierichtingen achteruitgaat. Nieuwe opleidingen maken het aanbod toegankelijker, maar het aantal inschrijvingen blijft achter. Los daarvan moet men zich toch ook afvragen of het hoe dan ook zinvol is om een opleiding in te richten voor 1 of 2 leerlingen, vindt De Meyer, zeker als het gaat om richtingen in het algemeen secundair onderwijs, waar het aanbod meestal al bestaat in een andere school.