De verhalen uit de judowereld leggen een pijnlijke realiteit bloot: hoewel onze sportclubs werken met kinderen en jongeren, lijkt een monitoringsysteem rond grensoverschrijdend gedrag verre van ingeburgerd. CD&V steunt de vraag naar een parlementaire commissie grensoverschrijdend gedrag in de sport naar analogie met wat rond historisch misbruik in onderwijs- en jeugdinstellingen werd opgezet. Maar Vlaams volksvertegenwoordigers Katrien Schryvers en Joris Poschet kijken ook verder: “Uit de werkzaamheden rond historisch misbruik ontstond de erkennings- en bemiddelingscommissie. Die heeft bewezen goed werk te leveren en werd door de slachtoffers als helend ervaren. Het lijkt ons aangewezen dergelijk model ook voor sport te installeren. Iedereen met misbruikervaringen moet op elk moment met zijn verhaal bij een groep van experten terecht kunnen, die hen – of de feiten nu verjaard zijn of niet – juridisch begeleidt en wegwijs maakt doorheen de bestaande hulpverlening.”
Het Verenigd Koninkrijk, eind 2016. Volwassen topvoetballers laten de tranen de vrije loop. Ze getuigen voor het grote publiek als kind jarenlang misbruikt te zijn door hun trainer. Het veroorzaakte een lawine aan klachten. Sporters en oud-sporters raapten de moed samen en klaagden misbruik aan. In april stond de teller in het Britse voetbal alleen al op 252 verdachten, 560 slachtoffers (waarvan 96% mannen) en 311 betrokken clubs. Enkel in het voetbal. Het Verenigd Koninkrijk telt ongeveer tien keer de bevolking van Vlaanderen.
Via 1712 noteerde Vlaanderen in 2014 amper 4 meldingen vanuit de sportsector, in 2016 waren dat er 11. De kans dat het thema onderschat wordt, is dus reëel.
Dat de problematiek ook buiten de sportwereld aanwezig is, verklaart de veelheid meldpunten en organisaties die intussen rond grensoverschrijdend gedrag werken: Child Focus, de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, Sensoa, Meldpunt 1712, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk of het ICES (Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport) ...
Vraag is of mensen door de bomen het bos nog zien? Vlaams volksvertegenwoordigers Katrien Schryvers en Joris Poschet onderstrepen daarom de nood aan een blijvende, herkenbare en breed toegankelijke expertencommissie: “We moeten nu snel handelen om deze gevallen van misbruik in de sportwereld te onderzoeken. Op korte termijn kan een parlementaire commissie hier een rol spelen. Maar daarmee houdt het natuurlijk niet op. Ook mensen die in de toekomst met een misbruikverhaal binnen of buiten de sport naar buiten komen, moeten op gespecialiseerde juridische steun en hulpverlening kunnen rekenen. De erkennings- en bemiddelingscommissie historisch misbruik kan als model dienen.”