Vlaams parlementslid voor CD&V en burgemeester van Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder vraagt al geruime tijd om lokale besturen meer ‘munitie’ te geven in de strijd tegen kinderarmoede. Vandaag kondigde minister van Welzijn Wouter Beke in het Vlaams parlement aan dat er gewerkt wordt aan een decretaal kader hiervoor. Zo zullen lokale besturen toegang krijgen tot meer gegevens, uiteraard met respect voor de privacy en het beroepsgeheim. “Die gegevens kunnen lokale besturen helpen om de meest kwetsbare gezinnen te detecteren. Ik ben dan ook bijzonder tevreden met dit nieuws,” reageert het parlementslid.
Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt, zo blijkt uit recente berichten van armoede-organisaties. Verschillende hulporganisaties stellen vast dat kwetsbare gezinnen het steeds moeilijker krijgen, onder meer door de gevolgen van de coronacrisis. “Maar een ruim deel van die kwetsbare gezinnen wordt vandaag niet gedetecteerd en dus ook niet bereikt, dat baart me grote zorgen,” zegt Maaike De Rudder. Het parlementslid vraagt al enige tijd om bijkomende armoedebestrijdingsmiddelen voor lokale besturen, in de vorm van informatieuitwisseling.
“De stads- en gemeentebesturen staan het dichtste bij die kwetsbare gezinnen en kinderen die in armoede opgroeien, maar ze kunnen die gezinnen vaak moeilijk bereiken,” legt het parlementslid uit. “Gezinnen die al gekend zijn bij het OCMW en/of het Sociaal Huis worden bereikt, de andere gezinnen en kinderen blijven onder de radar,” aldus De Rudder. “Met de nieuwe regelgeving zullen de stads- en gemeentebesturen meer tools in handen krijgen om ook die kwetsbare gezinnen te vinden én te bereiken, uiteraard met respect voor de privacyregels en voor het beroepsgeheim. De gegevensuitwisseling betekent een flinke stap vooruit in de effectieve aanpak van kinderarmoede.”