Zowel afscheidsplechtigheden als de manier van begraven krijgen tegenwoordig steeds vaker een persoonlijke invulling. Zo nemen sommige mensen de assen van hun overleden dierbare mee naar huis om het nadien uit te strooien of te begraven in eigen tuin. Sinds kort is het ook mogelijk om afscheid te nemen in de natuur. In Zoersel werd gisteren de eerste natuurbegraafplaats symbolisch ingehuldigd door minister Joke Schauvliege en Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers.
Om lokale besturen beter te laten inspelen op de maatschappelijke vragen over het begraven en uitstrooien van stoffelijke overschotten, werd eind 2016 een voorstel van decreet goedgekeurd op initiatief van Katrien Schryvers. Hierdoor kregen steden en gemeenten meer autonomie en kunnen ze het mogelijk maken om bijvoorbeeld het as te laten uitstrooien in een natuurgebied of in een afbreekbare urne in een bos.
"Steeds vaker bestaat de wens om bij het afscheid van een dierbare de natuur meer te betrekken. We hebben hiervoor nu ruimte gemaakt, zodat het onder meer toegelaten is om assen in bos of natuur uit te strooien," vertelt onze minister van Natuur Joke Schauvliege.
Het Agentschap Natuur en Bos heeft hiervoor een richtlijn uitgewerkt, waarmee het de aanvragen van steden en gemeenten tot de inrichting van een natuurbegraafplaats op bos- of natuurlocaties zal beoordelen. De eerste machtiging werd verleend aan de gemeente Zoersel, waar gisteren symbolisch een eik werd geplant.
“Ik ben zeer tevreden dat het decreet nu zijn zichtbare uitwerking krijgt en we de eerste natuurbegraafplaats in Zoersel mogen openen," zegt Schryvers. "Begraven kan hier natuurlijk alleen maar in biologisch afbreekbare urnen, vervaardigd uit organische materialen. De urne zal na verloop van tijd vergaan, waarbij zij samen met de as wordt opgenomen in de natuur. Daarbij is het ook mogelijk dat in het deksel van de urn een zaadje of stekje van een plant of een boom wordt geplaatst, waardoor nieuw leven kan ontstaan en er zo zelfs een herdenkingsbos zou kunnen komen.”