Kwart Vlaamse leerkrachten in vorm van verlofstelsel
26-11-2018
Thema's: Onderwijs
Een pak leerkrachten kiest voor een vorm van werkonderbreking. Vooral vijftigplussers bouwen hun carrière af via een vorm van verlof.
Een kwart van de leerkrachten in Vlaanderen maakte vorig schooljaar gebruik van een vorm van verlof zoals loopbaanonderbreking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Dat cijfer ligt iets lager dan het schooljaar daarvoor. Toen ging het nog om drie op de tien leerkrachten. Het schooljaar 2016-2017 was het laatste waarin leerkrachten niet-thematische loopbaanonderbreking konden nemen en daarvoor een vergoeding kregen. Net zoals in de privésector is die vorm van loopbaanonderbreking nu niet meer mogelijk.
Vijftigplussers konden toen ook voor de laatste keer op een gunstige uitstapregeling rekenen. 'Het is dus logisch dat het aandeel leerkrachten dat vrijwillig deeltijds werkt nu lager ligt', zegt Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V), die de cijfers opvroeg.
Vooral oudere leerkrachten kiezen voor deeltijds werk. Bijna vier op de tien vijftigplussers koos vorig jaar voor een vorm van werkonderbreking. Zes jaar geleden was dat nog maar 28,8 procent. Voor alle leerkrachten samen ging het toen om 22 procent.
Loopbaanonderbreking zonder reden, bijvoorbeeld voor een wereldreis, is nu niet meer mogelijk in het onderwijs. Leerkrachten kunnen enkel loopbaanonderbreking of zorgverlof opnemen voor ouderschap, palliatieve zorg, medische bijstand of het volgen van een opleiding.
Die hervorming van de verlofstelsels was een eerste stap naar een groter pact dat de loopbaan van de leerkrachten aantrekkelijker moet maken. Er zijn ondertussen nog andere maatregelen genomen om de loopbaan van leerkrachten aantrekkelijker te maken, zoals een pool voor vervangingen. Zo wil de regering een antwoord bieden op het groeiende lerarentekort. Terwijl het aantal leerlingen groeit, gaat een grote groep leerkrachten met pensioen. Gemiddeld zijn tot 2024 elk jaar 6.000 extra leerkrachten nodig.
Een groot pact tussen de vakbonden, werkgevers en overheid is er evenwel nog niet. Daarbij vragen de vakbonden ook aandacht voor werkbaar werk voor leerkrachten op het einde van hun loopbaan. Zo kunnen scholen bijvoorbeeld meer mentorfuncties aanbieden. (De Tijd, Barbara Moens)