Het Vlaams Parlement heeft een voorstel van decreet goedgekeurd waarmee cliëntenorganisaties in de integrale jeugdhulp een vaste plaats krijgen in het welzijnsbeleid. Katrien Schryvers, hoofdindiener van het voorstel, reageert tevreden: “Door cliëntenorganisaties in de jeugdhulp officieel te erkennen en subsidiëren, krijgen de betrokken ouders, kinderen en jongeren eindelijk een stem.”
In de jeugdhulp zijn vandaag al cliëntenorganisaties zoals Cachet vzw en Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw actief. Het doel van deze organisaties is om de positie van betrokken kinderen, jongeren en ouders te versterken om zo tot een participatieve jeugdhulpverlening te komen. Een structurele verankering van deze organisaties ontbrak echter tot nu, waardoor ze afhankelijk waren van projectmatige financiering. Dankzij het voorstel wordt een structurele erkenning en subsidiëring nu mogelijk.
“Kinderen en jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp weten als geen ander welke impact dat heeft en kunnen ons veel leren over knelpunten en mogelijke bijsturingen. Tijdens hoorzittingen in het parlement hebben we dat ook al meermaals kunnen vaststellen,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers, “Daarom willen we de werking van organisaties die deze mensen verenigen, bestendigen. Zij moeten een volwaardige gesprekspartner worden in het beleid.”
Om erkend te worden, moeten cliëntenorganisaties wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten ze zich richten op kinderen en jongeren en/of ouders of andere opvoedingsverantwoordelijken. Het bestuur van de organisatie moet steunen op mensen die direct betrokken zijn met of ervaring hebben in de jeugdhulp.
Meerdere erkende cliëntenorganisaties kunnen zich organiseren in een cliëntenforum. Dat forum heeft als opdracht het delen van ervaring en deskundigheid rond een participatieve jeugdhulpverlening mogelijk te maken en een visie daarover te ontwikkelen en uit te dragen. Vanuit dit forum kunnen vertegenwoordigers participeren aan het beleid omtrent integrale jeugdhulp.
Cliëntenorganisaties hebben verschillende taken en doeleinden. Naast het versterken van de positie van kinderen, jongeren en ouders die een beroep doen of deden op de jeugdhulp, dienen zij ook lotgenotencontacten te organiseren onder kinderen, jongeren of ouders in de jeugdhulp of met ervaring in de jeugdhulp. Bij onderzoeksopdrachten van de Vlaamse overheid rond jeugdhulpverlening, wordt bovendien van hen verwacht dat ze een inbreng doen vanuit hun cliëntenperspectief en hierover vormingen organiseren. Tot slot is het belangrijk dat zij aanbevelingen formuleren omtrent participatieve jeugdhulpverlening en de levenskwaliteit van kinderen, jongeren en ouders die in contact zijn met jeugdhulp.
“Een grote meerwaarde zie ik ook in het publiekelijk rapporteren over de ervaring van minderjarigen of ouders in de jeugdhulp,” aldus Katrien Schryvers, “Dat kan bijdragen tot een meer genuanceerde beeldvorming over de jeugdhulp en over de reële behoeften van de betrokkenen.”
Het goedgekeurde voorstel vloeit voort uit de besprekingen van de conceptnota ter zake die Katrien Schryvers indiende in maart 2016.