De manier waarop we omgaan met onze open ruimte is niet alleen nefast voor de leefbaarheid van Vlaanderen, het kost ons op termijn ook 33 miljard. Onze rivieren, beken en zeeën raken steeds meer vervuild door al het plasticafval dat we produceren en onachtzaam weggooien. En onze uitstoot van broeikasgassen legt een stevige hypotheek op het klimaat en onze gezondheid. CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel: “Hoewel de vaststellingen simpel zijn, kan dat hoegenaamd niet van de oplossingen gezegd worden. In tegenstelling tot pakweg de aanleg van een fietspad is de uitbouw van een structureel milieu- en klimaatbeleid van een enorme complexiteit. Dat heeft minister Joke Schauvliege er niet van weerhouden de voorbije jaren intensief aan oplossingen te werken. De Vlaamse regering heeft haar ambitieuze voorstellen nu aanvaard. Dit is een zuivere hattrick voor ons milieu en het klimaat.”
Onze huidige ruimtelijke ordening vreet open ruimte, vergroot de filelast en kost handenvol geld voor de aanleg van wegen, nutsvoorzieningen … Het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen maakt daarmee komaf. Het stopt de verdere inname van open ruimte tegen 2040 op een intelligente manier, voorziet in ontharding van bebouwd gebied door reconversie, en zet in op vergroening, bescherming van waardevol bosgebied en hernieuwbare energie.
Koen Van den Heuvel: “Dit is zonder meer een historische omslag, en dat zonder de Vlaming financieel te treffen. Wie door een bestemmingswijziging wordt getroffen, wordt voor 100% vergoed, of kan ontwikkelingsrechten ruilen. Elke Vlaming zal zijn plannen kunnen uitvoeren en zijn dromen blijven nastreven, zonder het risico te lopen onze leefomgeving te schaden.”
Die leefomgeving wordt ook ernstig belast door de enorme hoeveelheid zwerfvuil in onze bermen en beken. Met haar Afvalplan 2.0 trekt Schauvliege nu een duidelijke streep met heldere doelstellingen. Wegwerpplastics gaan eruit, verpakkingsproducenten worden mee financieel verantwoordelijk voor het halen van de doelen, de PMD-zak wordt uitgebreid, verpakkingen moeten volledig circulair worden, en het handhavingsbeleid wordt verscherpt.
“Niets doen was niet langer een optie. Als we er met zijn allen niet in slagen om tegen 2023 90% van de drankverpakkingen en 95% van de huishoudelijke verpakkingen te recycleren, ligt ook de volgende stap al vast: dan komt het statiegeld op plastics en blik er”, aldus Van den Heuvel.
Ook met haar lucht- en klimaatbeleidsplan zorgt minister Schauvliege ervoor dat Vlaanderen een voortrekkersrol blijft spelen. Niet de EU-normen, maar de strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden de maatstaf voor onze luchtkwaliteit. Tegen 2030 moet onze broeikasuitstoot gereduceerd worden met 35%.
“Dat zal inspanningen vragen van ons allemaal op het vlak van mobiliteit, energieproductie en -gebruik, voedingskeuzes, materialengebruik … Maar de zorg voor onze planeet is nu eenmaal een gedeelde verantwoordelijkheid. Wat de Vlaamse Regering heeft beslist op voorstel van minister Schauvliege is baanbrekend. Hier ligt de blauwdruk van een groen en welvarend Vlaanderen. De weg vooruit naar meer leefbaarheid en levenskwaliteit”, besluit Koen Van den Heuvel.