Vlaams parlementslid en burgemeester van grensgemeente Kinrooi vraagt om ‘mobiele sneltestteams’ in te zetten bij virusuitbraken van besmettelijke virusvarianten in Vlaamse scholen. “Voor de uitbraak van een besmetting met een veel besmettelijkere variant zoals de Britse, die tot 70 procent besmettelijker kan zijn, is het huidige Vlaamse draaiboek nog onvoldoende uitgewerkt”, zegt de volksvertegenwoordiger.
Nu de Britse variant van het coronavirus steeds harder op de deur klopt, moeten we in Vlaanderen klaar zijn voor een uitbraak in onze Vlaamse scholen, stelt Vlaams parlementslid voor CD&V Jo Brouns. De gemuteerde Britse, en veel besmettelijkere (tot 70% meer besmettelijk) virusvariant van het coronavirus werd heel recent vastgesteld in het Nederlandse Geleen vlak over de grens met België en deed al in verschillende Nederlandse scholen de ronde. “De hoge virusdruk in Nederland laat zich de eerste week na de kerstvakantie al voelen in onze Belgische grensregio. Het aantal besmettingen op de scholen in het noordoosten van Limburg namen opnieuw toe tot op sommige plaatsen tweemaal meer dan voor het kerstverlof,” zegt Jo Brouns, naast parlementslid ook burgemeester in grensgemeente Kinrooi.
Draaiboeken nog onvoldoende uitgewerkt voor uitbraak besmettelijke variant
De Vlaamse CLB’s zijn op dit moment in samenwerking met het Rode Kruis alles in gereedheid aan het brengen om de sneltesten in het Vlaamse onderwijs te kunnen uitvoeren bij nieuwe besmettingen. Als alles volgens plan verloopt hoopt men te kunnen starten tussen 18 en 25 januari. Sneltesten zijn er voornamelijk op gericht zo snel mogelijk de hoge virale ladingen te detecteren om vervolgens zo snel mogelijk te kunnen bufferen rond de indexpatiënt en zo de verdere verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan. Voor de uitbraak van een besmetting met een veel besmettelijkere variant zoals de Britse, die tot 70 procent besmettelijker kan zijn, is het huidige Vlaamse draaiboek nog onvoldoende uitgewerkt. Dit draaiboek is erop gericht om kleinere groepen te kunnen testen, stelt Jo Brouns vast.
In navolging van de landen die reeds met deze variant geconfronteerd werden, vindt Brouns het aangewezen dat in het geval van een besmetting meteen de hele de school wordt getest. Met de besmetting in het Nederlandse Geleen moeten we in de Vlaamse grensregio klaar staan om snel te kunnen handelen.
“De CLB’s geven aan dat bij een besmetting met een veel besmettelijkere variant meteen moet opgeschaald. Maar diezelfde CLB’s vertellen me terzelfdertijd dat ze zelfs met de hulp van de Rode Kruis medewerkers, onvoldoende geëquipeerd te zijn om sneltesten op zo’n grote schaal uit te voeren”, zegt het parlementslid. Hij stelt daarom voor op Vlaams niveau zo snel als mogelijk werk te maken van mobiele sneltestteams. “Deze zouden best operationeel zijn van zodra de CLB’s starten met de sneltesten in scholen. Mits steun vanuit Vlaanderen zouden de hulpverleningszones, de medewerkers van de brandweer, naast de Rode Kruis medewerkers, hier eventueel een rol in kunnen opnemen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de triagecentra deze aanpak kunnen volgen en desgevallend over voldoende PCR testen beschikken”, besluit Jo Brouns.