Vlaams parlementslid en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns wil in de schoot van de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) een steunpunt in het leven roepen dat lokale besturen ondersteunt bij de geïntegreerde aanpak van radicalisering en polarisatie. Dit steunpunt moet steden en gemeenten ondersteunen bij de werking van LIVC-R’s of Lokale Integrale Veiligheidscellen Radicalisering), dat stelde hij vandaag voor in het Vlaams parlement.
Vlaams parlementslid voor CD&V en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns wil meer slagkracht geven aan lokale besturen in de strijd tegen criminaliteit. Een geïntegreerde aanpak staat hier centraal, namelijk via de Lokale Integrale Veiligheidscellen Radicalisering (LIVC-R’s) door steden en gemeenten. Om steden en gemeenten hierin bij te staan, wil Brouns een steunpunt oprichten in de schoot van de VVSG.
Met het oog op de vroegtijdige detectie van radicalisering en polarisering enerzijds en de ontwikkeling van opvolgingstrajecten voor geradicaliseerde personen anderzijds moeten de lokale besturen -meer bepaald de burgemeesters- een regierol vervullen. Dit gebeurt vandaag via de LIVC-R’s die al in veel gemeenten en politiezones actief zijn.” legt het parlementslid uit. Het gaat bij de LIVC-R’s om een geïntegreerde aanpak: verschillende diensten en actoren (gemeente, OCMW, politie, onderwijs, hulpverlening...) worden samengebracht zodat er samenhang is tussen de preventieve aanpak, de repressieve maatregelen en de acties op het vlak van nazorg en begeleiding. “De samenwerking tussen de lokale besturen en partners uit de veiligheids- en sociale sector laat niet alleen toe om snel signalen van een radicaliseringsproces te detecteren maar biedt ook een goed forum voor de ontwikkeling van de juiste acties en maatregelen,” zegt Jo Brouns.
Kantelpunt
Vandaag staan de LIVC-R’s op een kantelpunt. De lokale besturen worden geconfronteerd met nieuwe problematieken van veiligheid, zoals bijvoorbeeld de toename van de extreemrechtse dreiging. Heel wat lokale besturen hebben interessante projecten ontwikkeld en de LIVC-R vervult in veel gemeenten een cruciale rol in het lokale veiligheidsbeleid. Het decretaal kader dat momenteel voorbereid wordt en de deelname van Vlaamse diensten en het beroepsgeheim regelt, is belangrijk, maar niet genoeg.
“De multi-agency aanpak en werkprocessen die zich concreet, lokaal hebben ontwikkeld, dienen beter ondersteund en gedeeld te worden tussen de diverse lokale besturen,” vindt Brouns. Tot deze conclusie komt ook de VVSG na een evaluatieproject dat de nood van de LIVCR's aan een permanente ondersteuning bevestigt. De lokale besturen zijn vragende partij. “Het LIVC-R model heeft veel potentieel, het is een gepast instrument om bezorgheden te bespreken en na te denken over een positieve insteek. Het is bijvoorbeeld ook het platform bij uitstek waar er kan nagedacht worden over positieve identiteitsontwikkeling van kwetsbare jongeren en trachten om hen terug in te sluiten in de maatschappij. Het kan de LIVC-R's alleen maar ten goede komen om een Vlaams steunpunt op te richten” zegt Jo Brouns.
Steunpunt in de schoot van VVSG
Brouns pleit vandaag in het Vlaams parlement om een steunpunt LIVC-R op te richten in de schoot van de VVSG om dit samenwerkingsmodel verder te versterken bij lokale besturen. “Het is tijd om de expertise die bij VVSG bestaat, duurzaam te verankeren via een Steunpunt waarvoor de nodige financiële en personele middelen worden voorzien,” besluit Brouns.