Vorig jaar dienden Vlaams volksvertegenwoordigers Katrien Schryvers, Koen Van den Heuvel en Peter Van Rompuy een conceptnota in, waarin zijn pleitten voor een modernisering van de erfbelasting. De Vlaamse begroting 2018 voorziet daar nu de ruimte voor. CD&V kijkt in het bijzonder uit naar de flexibilisering van de erfenissprong, die ervoor zorgt dat het doorschenken van een erfenis niet langer een ‘alles of niets’-verhaal zal zijn. “Met de nieuwe erfenissprong creëren we een extra kans voor jonge mensen om bijvoorbeeld hun eigen woning te verwerven of renoveren,” aldus de volksvertegenwoordigers.
Erfenissen zijn vaak complex en niet zelden een bron van conflicten. Vaak ontstaat er wrevel omtrent het betalen van de erfbelasting. Veel heeft te maken met de verouderde regelgeving die op sommige vlakken in groot contrast staat met de nieuwe realiteiten in onze maatschappij: mensen leven langer, en er zijn meer nieuw-samengestelde gezinnen waarbinnen ook emotioneel-affectieve banden groeien.
Met hun conceptnota uit 2016 formuleerden Katrien Schryvers, Koen Van den Heuvel en Peter Van Rompuy antwoorden op die nieuwe realiteit. De Vlaamse begroting 2018 voorziet nu ruimte om die voorstellen uit te werken.
FLEXIBELE ERFENISSPRONG
Mensen leven langer. Daardoor hebben kinderen vaak zelf reeds een vermogen opgebouwd op het moment dat hun ouders een erfenis nalaten. Dankzij de erfenissprong kunnen de begunstigden de erfenis verwerpen, zodat hun eigen kinderen, de kleinkinderen van de overledene dus, onmiddellijk in hun plaats kunnen erven.
“Maar die erfenissprong was tot nu een ‘alles of niets’-verhaal. Dat maakt de drempel om voor een erfenissprong te kiezen nog heel groot. We werkten daarom een voorstel van decreet uit met een fiscaalrechtelijk alternatief. Hierdoor krijgen kinderen van de erflater de mogelijkheid om datgene wat ze erven binnen het jaar geheel of gedeeltelijk, maar altijd fiscaal kosteloos, door te geven aan hun eigen kinderen”, aldus Katrien Schryvers.
Koen Van den Heuvel vult aan: “Dat niet de volledige erfenis daarvoor in aanmerking moet worden genomen, vermindert de druk op de oorspronkelijke erfgenamen. Bovendien wordt zo een nieuwe stap gezet in de richting van het ondersteunen en fiscaal vriendelijker maken van de mogelijkheden voor de jongere generaties om hun eigen patrimonium/woning te verwerven, te renoveren, ...”
Het principe van de flexibele erfenissprong werd nu door de Vlaamse Regering aanvaard.
Op federaal niveau werkte minister van Justitie Koen Geens intussen een globale hervoring van het erfrecht uit. Die bevat eveneens maatregelen die het nalaten aan een jongere generatie makkelijker maken. Zo bijvoorbeeld de globale erfovereenkomst die het mogelijk maakt de verdeling van de erfenis voor het overlijden te regelen in dialoog met alle betrokken familieleden. Het voorstel van de flexibele erfenissprong past perfect in die filosofie.
De hervorming wil er ook voor zorgen dat broers, zussen, nonkels, tantes, neven en nichten voortaan tegen een voordeliger tarief kunnen erven.
CD&V wil van de geplande hervorming overigens gebruik maken om ook de ongelijkheid weg te werken tussen natuurlijke kinderen en stief- en zorgkinderen wanneer zij erven van hun stiefgrootouders. Waar stief- en zorgkinderen nu aan een hoger tarief erfbelasting betalen, is CD&V er pleitbezorger van om dit gelijk te schakelen. Logisch, gezien de vergelijkbare emotioneel-affectieve band.
Koen Van den Heuvel en Katrien Schryvers: “Dit is een belangrijke doorbraak. In navolging met Koen Geens’ hervorming van het erfrecht op federaal niveau, wordt ook de erfbelasting eindelijk aangepast aan de recente maatschappelijke evolutie.”