De impact van de coronapandemie op onderwijsinstellingen is ingrijpend. Bij het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenonderwijs werd bij de start van dit schooljaar een terugval opgemeten in het aantal leerlingen en cursisten. Daarom voorzien de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement aan de hand van een nooddecreet extra middelen om de academies in het deeltijds kunstonderwijs (DKO), de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) en de centra voor basiseducatie (CBE’s) te compenseren.
In het leerplichtonderwijs en het hoger onderwijs zien we steeds een vrij stabiel aantal leerlingen en studenten die het school- of academiejaar aanvangen. Bij het deeltijds kunstenonderwijs en volwassenonderwijs is dat niet het geval. Elk jaar beslissen de leerlingen en cursisten zelf of ze zich al dan niet inschrijven. De coronamaatregelen deden een aantal van hen beslissen te stoppen of zich niet in te schrijven. De financiering van deze centra is in grote mate afhankelijk van deze inschrijvingen. Zonder ingrijpen zouden sommige centra vooral volgend schooljaar financiële problemen ervaren. Daarom voorzien we vandaag met een ‘nooddecreet corona’ een compensatieregeling .
Vlaams parlementsleden Loes Vandromme en Jo Brouns zijn tevreden met dit nooddecreet: "Corona zorgt voor een grote druk op het Deeltijds Kunstonderwijs en het Volwassenenonderwijs. Het bloeiende deeltijds kunstonderwijs waarin onze lokale besturen sterk investeren, dat de nood van 200.000 leerlingen aan expressie en creatie op een kwaliteitsvolle manier vervult, mag niet het slachtoffer worden van de pandemie. Het volwassenenonderwijs speelt dan weer een belangrijke rol in het levenslang leren. De pandemie dwingt ons immers net om mee te zijn op de digitale trein of om nieuwe competenties te ontwikkelen. We zijn dan ook tevreden dat die twee onderwijsniveaus met dit coronadecreet extra zuurstof krijgen,” zeggen de parlementsleden.