De coronapandemie heeft voor het Vlaamse onderwijs veel uitdagingen meegebracht. Eén belangrijk deel daarvan is de leerachterstand die schoolgaande kinderen en jongeren in het laatste jaar hebben opgelopen. Daarvoor voorziet de Vlaamse regering 30 miljoen euro: de Bijsprong. CD&V zet mee de schouders onder extra ondersteuning in de klas met bijkomende lestijden, lesuren en uren-leraar.
“We moeten de leerachterstand aanpakken daar waar leerlingen er het meeste aan hebben: in de klas, tijdens de schooluren. Extra handen in de klas betekenen zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen een steun in de rug voor de komende maanden, waarin volop wordt ingezet op het wegwerken van de opgelopen leervertraging,” zegt Jo Brouns, Vlaams parlementslid voor CD&V. “Met een extra 30 miljoen euro om leerlingen in de klas te ondersteunen, kunnen we op korte termijn meer ondersteuning aanbieden en onze leerlingen helpen om de leerachterstand weg te werken,” vult collega-volksvertegenwoordiger Loes Vandromme aan.
Extra handen in de klas
Met deze Bijsprong kunnen bijkomende leerkrachten ingeschakeld worden om de leerachterstand, opgelopen tijdens de coronacrisis, te helpen wegwerken met remediëring op maat. Op die manier gaat er extra aandacht naar die leerlingen die leerachterstand opgelopen hebben en dat zowel tijdens de lesuren als daarbuiten. Differentiatie en remediëring op maat zijn belangrijk om de verschillende leernoden in te schatten en weg te werken. “Voor CD&V is het belangrijk om de leerachterstand in de klas zelf aan te pakken, want dat is de beste garantie om elke leerling mee te hebben,” aldus Brouns en Vandromme.
Toch is het vinden van extra leerkrachten geen sinecure. In het Vlaams parlement pleitten Brouns en Vandromme voor de aanleg van een pedagogische reserve. “Mensen met een pedagogisch diploma of achtergrond waarop beroep kan gedaan worden. Die pedagogische reserve bestaat vooral uit gepensioneerden, net afgestudeerden maar ook mensen uit andere sectoren die ruimte hebben om in scholen bij te springen, bijvoorbeeld met bijlessen, met huiswerkbegeleiding en met mentale ondersteuning.”
Deze ‘Bijsprong’ ging van start meteen na de krokusvakantie en loopt nog verder tot en met 30 juni. Omdat zoveel scholen er gebruik van maken, besliste de Vlaamse regering om het budget te verdriedubbelen van 10 miljoen euro naar 30 miljoen euro.