CD&V deelt met het ACV de bekommernis en de ambitie om àlle langdurig werklozen aan een duurzame job te helpen. Een doorgedreven loonlastenverlaging, betere opleiding, begeleiding en werkervaringsprojecten, zijn daartoe de hefbomen. Ook de aanwervingspremie voor langdurig werkzoekenden is een belangrijk instrument, maar die slaat (nog) niet aan. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne opvroeg. Werkgevers die een langdurig werkzoekende in dienst nemen, krijgen vanaf dit jaar een premie van de Vlaamse overheid: 1.250 euro na drie maanden en nog eens 3.000 euro na een vol jaar tewerkstelling. Die financiële stimulans moet werkgevers over de laatste drempel heen tillen en dus ook meer langdurig werkzoekenden aan een duurzame job helpen. De werkloosheid bij langdurig werklozen vermindert immers veel te traag. De Vlaamse Regering trekt voor de maatregel dit jaar 10,6 miljoen euro uit. In 2018 is 25 miljoen euro voorzien.
Uit een antwoord van de minister van Werk op een parlementaire vraag van Bothuyne blijkt dat in de eerste 8,5 maanden van 2017 er slechts 1.071 premies aangevraagd zijn en maar 399 toegekend. Dat zijn dus slechts 47 premies per maand. Bijna 2 op de 3 aangevraagde premies werd zelfs niet toegekend. Vaak omdat de werkzoekende dan toch niet in aanmerking bleek te komen.
Robrecht Bothuyne: “Dit zijn slechte cijfers. Ter vergelijking: eind september waren er in Vlaanderen zowat 34.000 werkzoekenden die in aanmerking kwamen voor de premie. Dit is een grote groep mensen, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en voor wie de premie een extra troef is op zoek naar werk. Dit moet dus beter.”
Alle werkzoekenden tussen 25 en 55 jaar die twee jaar of langer werkzoekend zijn, kunnen beroep doen op de premie. Door de premie krijgt de werkgever een belangrijke financiële stimulans.
Robrecht Bothuyne: “Eén van de belangrijkste problemen lijkt ons de administratieve complexiteit te zijn. Werkgevers moeten de premie online aanvragen en een hele registratieprocedure doorlopen. Bovendien klaagden werkgevers in de eerste maanden over de vele problemen die ze ondervonden bij de aanvraag. Het systeem kampt duidelijk met kinderziektes. CD&V vraagt om deze toekenning in de toekomst automatisch te doen, zoals de RSZ-korting voor 55-plussers of laag- en middengeschoolde jongeren. We moeten de administratieve complexiteit voor werkgevers zo klein mogelijk maken. Vlaanderen is nu zelf bevoegd voor loonkostverminderingen via de RSZ, we moeten deze bevoegdheid ook optimaal durven gebruiken.”
De werkloosheid is het afgelopen jaar flink gedaald, met meer dan 5%. Bij langdurig werkzoekenden is de daling in de werkloosheid de helft kleiner. Bothuyne: “We delen met het ACV de bekommernis en de ambitie om àlle langdurig werklozen aan een duurzame job te helpen. Om dat te realiseren moet dus nog een tandje bijgestoken worden. Er zijn een aantal nieuwe beleidsopties genomen, zoals een systeem van tijdelijke werkervaring en ook de PWA-hervorming naar wijk-werken. Deze moeten ervoor zorgen dat werkzoekenden die ver van de arbeidsmarkt staan, beter begeleid en opgeleid worden. Zo kunnen hun vaardigheden en competenties aangescherpt worden. De arbeidskrapte loert in steeds meer regio’s om de hoek, zeker nu we op het cruciale punt zijn gekomen van meer werkende 50-plussers dan dertigers. We zullen met andere woorden elk talent nodig hebben, liefst van al in een volwaardige job, zonder speciale statuten.”
Daarom is voor CD&V een doorgedreven loonlastenverlaging de beste strategie om langdurig werkzoekenden aan de slag te krijgen, in combinatie met betere opleiding, begeleiding en werkervaringsprojecten. Het is aan minister Muyters en de VDAB om van de uitrol van deze nieuwe maatregelen snel een succes te maken. Ondertussen moet de aanwervingspremie beter bekend gemaakt worden, en allicht al aan een eerste evaluatie onderworpen worden.