Hoe moet Vlaanderen eruitzien na de coronacrisis? Daarover bogen twee groepen van experten zich de voorbije maanden in opdracht van de Vlaamse regering. Het economische en maatschappelijke relancecomité maakte een reeks verregaande aanbevelingen op met oog op een heropbloei van Vlaanderen postcorona. In het Vlaams parlement lichtte de fractievoorzitter van CD&V, Peter Van Rompuy, toe waar de prioriteiten moeten liggen.
In april besliste de Vlaamse Regering om een “Economisch Relancecomité” op te richten dat maatregelen moest uitwerken voor een snel en krachtig economisch herstel. De Vlaamse Regering was ook bezorgd over de impact van de coronacrisis en van de bijhorende overheidsmaatregelen op het maatschappelijk leven. Daarom beslisten de ministers om ook een “Maatschappelijk Relancecomité” op te richten. Beide relancecomités werkten de voorbije maanden aan een reeks aanbevelingen die gebundeld werden in een rapport dat deze week, op 14 juli, werd voorgesteld.
In het Vlaams parlement werd druk gedebatteerd over die adviezen. Hoe moeten de rapporten worden geïmplementeerd in het beleid? Voorzitter van de CD&V-fractie in het Vlaams parlement, Peter Van Rompuy, lichtte de vijf belangrijkste punten toe voor CD&V. Over de noodzaak van snelel implementatie in het beleid was Van Rompuy duidelijk: "Deze maatregelen zijn bedoeld voor een regeringsbeleid en niet voor een verkiezignsprogramma."
1. Het evenwicht tussen het economische en het sociale
2. De transitie naar de nieuwe economie versnellen door een leeroffensief
3. Investeren in de zorg door betere arbeidsvoorwaarden voor zorgkundigen en meer handen aan het bed
4. De klimaattransitie als drijver van economische groei
5. Voor doelgerichte investeringen, tegen budgettaire avonturen