De Europese ministers van Werk bereikten gisterenavond een akkoord over de aanscherping van de regels voor gedetacheerde werknemers. Minister Kris Peeters vertegenwoordigde ons land tijdens de onderhandelingen. Het akkoord zet in op gelijk loon voor gelijk werk en komt er na belangrijk voorbereidend werk van Europees Commissaris Marianne Thyssen.
In het kader van het Europese vrij verkeer van diensten kan een werknemer tijdelijk aan de slag in een andere lidstaat dan waar zijn werkgever gevestigd is. In de Europese Unie is België, na Frankrijk en Duitsland, het land dat het derde grootste aantal gedetacheerde werknemers ontvangt, en dit voornamelijk in de bouwsector.
Door de uitbreiding van de Europese Unie met Oost-Europese lidstaten is er een groter loonverschil ontstaan binnen de unie, waardoor ook de vraag gegroeid is om de detacheringsrichtlijn aan te passen. België is al sinds 2015 vragende partij om de regels te herzien, om zo eerlijke loon- en mededingingsvoorwaarden te garanderen.
Veel inkomende en uitgaande detacheringen zijn weliswaar een verantwoorde manier om in een andere lidstaat een opdracht uit te voeren, bijvoorbeeld door een bepaalde expertise ter beschikking te stellen. Toch kunnen we er niet om heen dat een aantal detacheringen oneerlijke concurrentie veroorzaken, of zelfs aanleiding geven tot sociale dumping.
Gelijk loon voor gelijk werk
“Het vrij verkeer blijft één van de grootste verwezenlijkingen van onze interne markt, maar het is géén jungle. We moeten het organiseren met duidelijke, eerlijke en afdwingbare regels. Met dit in het achterhoofd, heb ik anderhalf jaar geleden de herziening van de regels over gedetacheerd werk voorgesteld”, licht Europees Commissaris van Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen toe.
Sindsdien heeft Thyssen dan ook veel obstakels uit de weg geruimd om nu tot een belangrijk compromis over een gevoelig onderwerp te kunnen komen. En dit door steeds opnieuw te kiezen voor een dialoog met alle lidstaten.
Dit akkoord is dan ook een geruststellend signaal voor zowel burgers en werknemers als ondernemingen. Door het principe van gelijk loon voor gelijk werk veilig te stellen, maken we een grote stap voorwaarts in de strijd tegen sociale dumping. Het toont bovendien ook aan dat Europeanen – net zoals een familie – samen kunnen komen, rond de tafel kunnen zitten, van gedachte kunnen wisselen over verschillende posities en tot een eerlijk en gebalanceerd akkoord kunnen komen.
Oneerlijke concurrentie en sociale dumping strenger aanpakken
Het voorbereidende werk van Europees Commissaris Marianne Thyssen heeft uiteindelijk geresulteerd in een akkoord over de aanscherping van de detacheringsregels. Dit akkoord kwam maandag tot stand na lange onderhandelingen tussen de Europese ministers van Werk en Sociale Zaken en is een belangrijke stap in de strijd tegen sociale dumping.
Minister van Werk Kris Peeters, die het akkoord dit weekend mee onderhandelde, is alvast enthousiast dat het principe van gelijk loon voor gelijk werk eindelijk aanvaard is: “Een gedetacheerde buitenlandse werknemer in België zal vanaf de eerste dag hetzelfde loon moeten uitbetaald krijgen als een Belgische werknemer. Er wordt op die manier komaf gemaakt met oneerlijke concurrentie van goedkopere werknemers uit andere Europese landen.”
‘Harde kern’ arbeidsvoorwaarden uitgebreid
Concreet bepaalt het akkoord dat bij een detachering van meer dan 12 maanden minimaal de arbeidsvoorwaarden van het land van ontvangst moeten gerespecteerd worden. Deze periode kan evenwel verlengd worden met 6 maanden op basis van een gemotiveerd verzoek van de betrokken onderneming. Ten opzichte van die eerste verlengbare periode komt er voor detacheringen van lange duur bijvoorbeeld het gewaarborgd loon bij ziekte bij.
Voor de transportsector worden de nieuwe regels pas van toepassing zodra een akkoord wordt bereikt over specifieke toepassingsvoorwaarden voor die sector. Tot slot werd ook afgesproken om de samenwerking tussen de inspectiediensten van de verschillende lidstaten te versterken. Een overgangsperiode van 4 jaar wordt voorzien om de nieuwe regels in te voeren.