We staan veel dichter bij Europa dan we zelf denken. Europa heeft een impact op onze persoonlijke levens, ook al staan we daar niet altijd bij stil. Welke invloed heeft de Brexit bijvoorbeeld op een West-Vlaamse visser? Of hoe vereenvoudigt Europa het contact met familie en vrienden bij een koppel waarvan de man en vrouw uit een verschillend Europees land komen?
Het CD&V Europa-netwerk gaf daar een antwoord op met de expo ‘Europa in 10 gezichten’, waarbij tien EU-burgers werden geportretteerd met elk een boeiend verhaal over de impact die Europa heeft (gehad) op hun persoonlijke leven.
Een van de tien EU-burgers die zijn verhaal deed tijdens de expo was Toni uit Duitsland. Zijn verhaal geeft perfect weer waar de Europese Unie voor staat: de mogelijkheid om vrij te gaan en te staan waar je wil, andere werkomgevingen leren kennen, jezelf kunnen ontplooien, en misschien wel het mooiste van allemaal: nieuwe landen en culturen ontdekken en daardoor de liefde van je leven ontmoeten.
Toni uit Duitsland
“Drie jaar voor de val van de Berlijnse Muur werd ik geboren. Mijn kindertijd in Oost-Duitsland werk gekenmerkt door enorme veranderingen in het land. Toen in 2004 de Europese Unie groter werd, lag het hele continent plots open. Voor mij was het duidelijk dat ik Europa beter wilde leren kennen. Niet zomaar door even op reis te gaan, maar door echt in een ander Europees land te gaan wonen en werken.
Uiteindelijk leidde mijn pad naar Nederland. Daar voelde ik mij voor het eerst een echte inwoner van de Europese Unie. De EU opent zoveel deuren: je kan vrij gaan en staan waar je wil, verschillende landen ontdekken, en zelf beslissen in welk land je wil werken en wonen. En mij schonk het de liefde. In Nederland ontmoette ik namelijk mijn partner Pierre, een Fransman.
We trokken uiteindelijk naar Brussel, waar we allebei een job hebben. Honderd jaar geleden zou het ondenkbaar zijn: een Duitser en een Fransman die samenwonen. Overal waar we komen, krijgen we dezelfde vraag: ‘Dus, jij bent een Duitser, hij een Fransman, jullie leerden elkaar kennen in Nederland, en nu wonen jullie in België?’ Dan antwoorden wij met een glimlach: ‘Welkom in de Europese Unie!’ (lacht). Misschien is het voor de beleidsmakers wel een goed idee om na te denken over een Europees paspoort. Daarmee tonen we dat we – over de landsgrenzen heen – allemaal hetzelfde zijn: Europeanen.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Europa, de Europese Unie of de activiteiten van ons CD&V Europa-netwerk te maken heeft? Stuur dan een mailtje naar europanetwerk@cdenv.be of ga naar cdenv.be/europanetwerk.