Deelstaatsenatrice en CD&V-ondervoorzitster Cindy Franssen heeft vanmiddag in de Senaat het langverwachte informatieverslag rond hormoonverstorende stoffen voorgesteld. Het sterk wetenschappelijk onderbouwde rapport bundelt 72 aanbevelingen verspreid aan de verschillende overheden in dit land om de volgende jaren ook echt tot een coherent, bewust en effectief beleid te komen waarbij de volksgezondheid centraal staat. “Ik ben enorm trots op dit eindresultaat”, aldus een stralende Cindy Franssen.
Dit informatieverslag heeft alles in zich om de volgende jaren uit te groeien tot hét referentiewerk inzake hormoonverstoorders voor mensen die beleidsmatig aan de slag willen gaan rond dat thema.”
Een goedgevulde zaal K van de Senaat was vrijdagmiddag het decor voor de voorstelling van het informatieverslag. Naast verschillende journalisten waren ook wetenschappers, academici, beleidsspecialisten, fractiemedewerkers en studenten aanwezig op de langverwachte voorstelling van het rapport. Rond kwart na 11 was het dan zo ver: CD&V-ondervoorzitster Cindy Franssen plaatste zich centraal op het spreekgestoelte met aan weerskanten de andere rapporteurs die het voorbije anderhalf jaar de realisatie van dit verslag mee mogelijk maakten. Cindy nam de tijd om elk van hen te bedanken voor de constructieve samenwerking en collegialiteit en heette ook de andere aanwezigen van harte welkom op de persconferentie.
Cindy Franssen: “We hebben een lange weg afgelegd om tot dit persmoment te komen. Jullie massale aanwezigheid bevestigt echter wel dat het de moeite waard is geweest: hormoonverstorende stoffen zijn anno 2018 niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het is ook quasi onmogelijk om niet dagdagelijks te worden blootgesteld aan deze stoffen. Kastickets, tapijten, cosmetica- en verzorgingsproducten, voedingsconserven en plastics zijn maar enkele producten waarin hormoonverstoorders voorkomen. Die hormoonverstoorders worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds 2012 in verband gebracht met tal van hormoongerelateerde kankers en andere aandoeningen zoals obesitas, ontwikkelingsstoornissen, diabetes type 2 en een verminderd IQ. Vooral zwangere vrouwen, kinderen van 0-3 jaar en adolescenten zijn extra vatbaar voor de gevolgen van blootstelling aan deze stoffen. Het rapport dat wij vandaag voorstellen wil het uittekenen van een gericht en doeltreffend beleid mogelijk maken”.
Vervolgens kreeg elke rapporteur het woord om één hoofdstuk toe te lichten. Zowel Anne Barzin (MR), Cécile Thibaut (Ecolo), Véronique Waroux (CDH) als Patrick Prévot (PS) kregen de kans om elementen toe te lichten die voor hun respectievelijke partijen belangrijk zijn. Onze eigen Cindy Franssen delegeerde en knoopte de verschillende sprekers aan elkaar tot een voorstelling die van begin tot eind boeide. Ook na het officiële gedeelte was onze ondervoorzitster de meest geconsulteerde persoon door pers en publiek.
“Ik ben zeker dat over dit rapport nog lang en veel zal gesproken worden. De conceptnota die ik vorige zomer in het Vlaams Parlement indiende was al een vervroegd resultaat van de werkzaamheden die parallel in de Senaat liepen. De eerste stap is gezet en ook voor de volgende stappen zal ik mij blijven engageren”, zo besloot een stralende ondervoorzitster.