Vrijdag 27 maart bevestigde de Senaat de Federale bijzondere machtenwet om de strijd tegen het coronavirus optimaal te kunnen aanpakken en de gevolgen ervan op onze economie en onze samenleving te kunnen ondervangen. Lees hier de tussenkomst van CD&V-fractieleidster Sabine de Bethune namens de CD&V-Senaatsfractie.
Ook de CD&V‑fractie is van oordeel dat er geen reden is om de bijzondere machtenwet die gisteren door de Kamer van volksvertegenwoordigers werd goedgekeurd, te amenderen.
Wij staan achter deze wet en wensen onze waardering uit te drukken voor de kordate en efficiënte wijze waarop de federale regering de voorbije dagen het land heeft bestuurd. Dat gebeurde in een zeer constructieve dialoog en samenwerking met de deelstaten en in een heel bijzondere en interessante samenwerking met de experts die we in ons land hebben en die de samenleving nu leert kennen. We prijzen ons gelukkig om zoveel talent en engagement in onze maatschappij.
Deze kordate en genuanceerde besluitvorming moet nu alle kansen krijgen en daarbij is een bijzondere machtenwet verantwoord en grondwettelijk. Verantwoord, want er is duidelijk sprake van uitzonderlijke omstandigheden – dat heeft ook de Raad van State gevalideerd – en de bijzondere machten gelden voor een beperkte tijd van drie maanden, mogelijk verlengd tot zes maanden. De regering engageert zich bovendien tot de nodige transparantie en ook een parlementaire controle is opgezet. Ook wij, senatoren zullen daarin een rol spelen, vanuit ons perspectief en onze beperkte, maar ook onze grondwettelijke bevoegdheden. Tot slot zijn de volmachten heel precies afgebakend. Dat geldt eveneens voor de artikelen waarvoor ook de Senaat bevoegd is, namelijk de mogelijkheid om de wet op de Raad van State te wijzigen voor wat de jurisdictie betreft. De administratieve rechtscolleges zijn, zoals de minister heeft uitgelegd, in tijden van social distancing niet in de mogelijkheid om normaal te functioneren. Het spreekt dan ook vanzelf dat aanpassingen aan de wet mogelijk moeten zijn, indien dat nodig is voor de rechtszekerheid van de werking van de Raad van State. Hetzelfde geldt voor het feit dat we in bepaalde omstandigheden van extreme nood moeten kunnen afzien van de verplichting om de Raad van State om advies te vragen. Deze artikelen voldoen perfect aan de voorwaarden die voor een volmachtenwet gelden.
Ik wil ook mijn grote waardering uitspreken voor de mensen in onze samenleving die verantwoordelijkheidszin en solidariteit tonen. Ik denk daarbij aan de mensen in de eerste linie, die in de bres springen om anderen te verzorgen en de verzorgingscapaciteit te vergroten en die zelf met spoed zaken bijleren. Die flexibiliteit en veerkracht zijn indrukwekkend. Maar ik denk ook aan allen die de samenleving doen draaien, alle radertjes van het systeem, van hoog tot laag, van de vrachtwagenchauffeurs tot het personeel in kruidenierszaken en supermarkten, van koeriers die pakjes ronddragen tot de leerkrachten die de scholen open houden voor de kinderen van mensen die niet van thuis uit kunnen werken en het personeel van kinderdagverblijven. En dan vergeet ik er ongetwijfeld nog velen. Ik wil mijn waardering uitspreken voor alle mensen die de samenleving doen draaien, maar ook voor die andere groep, zij die verantwoordelijk thuisblijven om te zorgen dat we de besmettingscurve in bedwang kunnen houden en vertragen, zodat de pandemie in ons land onder controle blijft. Daar zetten wij ons allemaal samen voor in. Ik dank ook in het bijzonder degenen die aandacht hebben voor de zwaksten, de gemeentebesturen die zeer merkwaardige initiatieven hebben genomen om daklozen onderdak te bieden en maaltijden te bedelen en alle vrijwilligers in het middenveld. Laten we hopen dat deze grote dynamiek en verantwoordelijkheidszin blijven duren, want nu moeten we doorzetten. En daarvoor kunt u op ons rekenen.