Om genderongelijkheid terug te dringen is een brede en transversale aanpak nodig, ook in coronatijden. Denk daarbij aan de ongelijkheid op de arbeidsmarkt, in het huishouden en aan seksueel geweld. Er werden al een aantal maatregelen getroffen tijdens de pandemie zoals het toekennen van extra middelen voor de chatlijn seksueelgeweld.be en het uitwerken van een communicatiecampagne rond seksueel geweld. Deze lijn moet echter doorgetrokken worden, ook na de pandemie moet hier werk van gemaakt worden.
Lees hieronder de volledige tussenkomst van Senator Orry Van de Wauwer tijdens het plenaire debat van 14 januari:
"Beste collega-senatoren, laat ik beginnen met alle leden van het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen te bedanken voor hun onderzoek naar de impact van de COVID‑19‑crisis op vrouwen.
Dit onderzoek is al in het begin van de coronacrisis opgestart, maar aangezien de crisis nog lang niet achter ons ligt, is dit thema nog steeds relevant. Zoals ik daarnet zei, zet onze fractie zich al decennialang in voor meer gendergelijkheid, en ook in deze bijzondere tijden is extra aandacht voor dit onderwerp noodzakelijk. Daarvan is dit dossier een mooi voorbeeld.
Toen collega-senator de Bethune nog hier zat, volgde zij de hoorzittingen actief. Ze ging in gesprek met experten en heeft met die input bijgedragen tot het verslag. Toen collega Vanwalleghem haar opvolgde, heeft ook zij onmiddellijk haar steun en betrokkenheid bij het verslag uitgesproken.
Dankzij de hoorzittingen konden we ons allen een beter beeld vormen van deze problematiek. In het publiek debat wordt vaak verwezen naar de negatieve impact die de pandemie en de lockdown hebben op kwetsbare groepen, onder andere op vrouwen. Vandaar dat het noodzakelijk was dat het Adviescomité voor gelijke kansen hieraan extra aandacht besteedde.
Om genderongelijkheid terug te dringen, is een brede en transversale aanpak nodig, ook vandaag, in coronatijden. Ik denk daarbij aan de ongelijkheid op de arbeidsmarkt, in het huishouden, aan het seksueel geweld.
Er werden al een aantal maatregelen getroffen tijdens de pandemie, zoals het toekennen van extra middelen voor de chatlijn seksueelgeweld.be voor het uitwerken van een communicatiecampagne rond seksueel geweld. We moeten deze lijn echter nog verder doortrekken, want ook na de pandemie moet hier nog verder werk van worden gemaakt.
De VN geven aan dat slechts een op acht landen met gender rekening heeft gehouden tijdens deze crisis. Gelukkig is België een van die landen. Bij ons lag de focus echter bijna uitsluitend op seksueel geweld en werd er te weinig aandacht besteed aan de sociaaleconomische aspecten. Dat de ongelijkheid ook in die domeinen groeide, toonde de Internationale Arbeidsorganisatie aan. België behoort tot de landen waar vrouwen tijdens deze crisis het meeste loonverlies leden in vergelijking met mannen. Net daarom is het positief dat de voorgestelde aanbevelingen betrekking hebben op de diverse domeinen van het dagelijks leven.
Samen met collega Brouwers diende ik nog een aantal specifieke amendementen in. Het was voor ons nodig om een aantal aanbevelingen aan te passen. Zo moeten de opleidingen voor mensen die professioneel in aanraking komen met seksueel geweld multidisciplinair zijn, zodat verschillende invalshoeken in acht worden genomen. Tevens moet het sociaal overleg zich buigen over de vergoedingen van verlof om dwingende redenen en omstandigheidsverlof.
Kortom, het genderperspectief in het herstel na corona is cruciaal, aangezien vrouwen in verhouding meer impact voelen van de coronacrisis."
Meer informatie over dit dossier ? Klik hier.