Cindy Franssen in de bres voor patiëntenrechten binnen een mHealth-context
12-05-2017
De invloed van technologie op ons dagelijks leven valt nog nauwelijks te onderschatten. Een parkeerticket betalen? Even je smartphone nemen. Schoenen bestellen? Snel even op het internet surfen. Een wandeling uitstippelen? Vlug een app downloaden met de meest recente wandelkaarten. Kortom: met enkele ‘swipes’ of muisklikken organiseren mensen vandaag zowat hun ganse leven.
Ook onze gezondheidszorg ontsnapt niet aan deze technologische wervelwind. Robotchirurgie, constante glucosemeting bij diabetespatiënten en uitgeprinte 3D-prothesen zijn maar enkele voorbeelden van hoogtechnologische toepassingen die onze gezondheidszorg definitief een nieuwe richting uitduwen.
Een aantal weken geleden keurde de Senaat het informatieverslag goed dat kiest om door het verstandig gebruik van deze technologische mogelijkheden tot betere zorg te komen. Tijdens haar tussenkomst riep Senator Cindy Franssen haar collega’s op om positief te staan tegenover deze technologische mogelijkheden. "We mogen echter niet naïef voorbijgaan aan blijvende aandachtspunten. Technologie die zorgt voor meer kennis en informatie is positief, maar de vraag wie wat met die informatie doet, verdient eveneens een goed debat. Automatisering van zorg is goed, maar dat mag niet tot het ‘robotiseren’ van mensen leiden. Bovendien is het halen van topkwaliteit uit deze toepassingen alleen mogelijk als ze aan wetenschappelijk onderbouwde kwaliteitsvereisten voldoen. Om dat te realiseren moet het huidige percentage gezondheidsapps dat voldoet aan de bescherming van gezondheidsgegevens (6%) fors naar omhoog. Meteen moeten we er ook voor zorgen dat we deze uitdagingen verbinden aan de wet op de patiëntenrechten", zo licht Cindy Franssen toe.
Senator Franssen reageert tevreden en blikt meteen ook al vooruit: “Dit informatieverslag is slechts een eerste stap. Dit rapport geeft ons een goed overzicht op de mogelijkheden die mHealth-toepassingen ons bieden. Eén element blijft voor mij echter cruciaal: goede zorg is en blijft toch vooral een verhaal van mensen, voor mensen. Daarnaast moet je van deze toepassingen ook ‘kunnen’ gebruik maken. Mijn tweede aandachtspunt voor de toekomst is dan ook het verkleinen van de digitale gezondheidskloof. Wie heeft immers wat aan technische spitsvondigheden als je niet weet hoe ze te gebruiken en als je de informatie die eruit komt niet begrijpt?”, besluit Cindy Franssen.