“Sinds de hervorming van het tuchtrecht in 2014 werden 281 klachten ingediend tegen gerechtsdeurwaarders. In 2014 ging het om 106 klachten, in 2015 om 80 klachten en vorig jaar werden er 95 klachten ingediend.”, dit blijkt uit cijfers die CD&V Volksvertegenwoordiger Sonja Becq opvroeg bij partijgenoot en minister van Justitie, Koen Geens. “Gerechtsdeurwaarders hebben, als verlengstuk van de overheid, een belangrijke opdracht die een groot vertrouwen in hun deskundigheid, nauwgezetheid en onafhankelijkheid vergt en net daar loopt het soms mis.”, zegt de CD&V politica. “Uit cijfers van de laatste drie jaar blijkt dat gemiddeld 20% van de ingediende klachten wordt doorverwezen naar de tuchtcommissie. 8% van deze klachten komen bij de tuchtcommissie terecht nadat hoger beroep werd ingesteld.”, verduidelijkt Sonja Becq.
In 2014 werd een nieuw tuchtrecht ingevoerd, met het oog op een grotere onafhankelijkheid in de beoordeling van klachten. Vroeger werden tuchtdossier binnen het arrondissement behandeld, sinds 20014 bekijkt men de dossiers op het niveau van het ressort. Ook de samenstelling van deze tuchtcommissie wijzigde. Voortaan zetelen er niet enkel beroepsgenoten meer in de commissie om te oordelen over hun collega’s. Naast gerechtsdeurwaarders oordelen nu ook externe leden zoals magistraten met voldoende relevante beroepservaring over de ingediende klacht. Deze maatregelen moesten de geloofwaardigheid van de beslissingen verhogen. “Het is niet zo dat elke klacht automatisch leidt tot een tuchtprocedure.”, zegt Sonja Becq. Ze gaat verder: “Eerst wordt nagegaan of de klacht wel voldoende gegrond is. Het is pas als de feiten voldoende zwaarwichtig zijn dat ze worden doorverwezen naar de tuchtcommissie”. Wanneer de zaak niet wordt aanvaard, kan beroep worden ingesteld.
Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V) stelde voor om een onafhankelijke ombudsman aan te stellen en een hervorming van het statuut van de gerechtsdeurwaarder door te voeren. Sonja Becq is voorstander van dit idee. “Het merendeel van de gerechtsdeurwaarders voert hun job correct uit, maar toch blijkt uit deze cijfers dat er nog heel wat terechte klachten ingediend worden tegen deze beroepsgroep. Een onafhankelijke instantie, waarbij geen beroepsgenoten meer oordelen over hun collega’s, zal de drempel om een klacht in te dienen allicht nog verlagen.” besluit Sonja Becq.